Vox i el PP han tornat a pressionar el Govern i el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, perquè acati la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. Ambdós grups han reprovat el rebuig que fins ara ha expressat l'executiu català a complir-la. Si des dels populars han demanat al conseller que "no posi contra les cordes" els directors dels centres, Vox ha amenaçat d'emprendre "accions penals" contra aquells que impedeixin el compliment de la sentència.

El diputat del grup ultra Antonio Gallego s'ha fet ressò de la votació que es va produir ahir a la Comissió d'Educació que va rebutjar una proposta seva que demanava al Govern acatar la sentència. "Només Ciutadans hi va votar a favor. És molt greu, perquè els grups van votar en contra de coses com la separació de poders i el manteniment de l'ordre constitucional", ha lamentat.

 

Gallego, que ha reconegut que ja s'ho esperava "de separatistes i comunistes", ha apuntat contra el PSC, que també hi va votar en contra. "Ens sembla preocupant. Vox seguirà donant la cara per la unitat d'Espanya i l'ordre constitucional", ha reivindicat. El diputat de Vox també ha anunciat "accions penals contra els que impedeixin el compliment de la sentència". "No és normal que en una regió com Catalunya no es compleixin les sentències i es cridi a desobeir la justícia i aquí no passi res", ha dit. 

El PP també pressiona

En la mateixa línia s'ha expressat la diputada del PP Lorena Roldán, que ha explicat que demà interpel·larà Cambray sobre aquest tema a la sessió de control al Govern. Roldán ha reconegut que la immersió "no posa en risc el futur de la llengua comuna, però sí el futur dels joves catalans".

En aquest sentit, la dirigent popular ha qualificat el sistema d'immersió lingüística de "caduc" i l'ha acusat d'anar en contra "dels criteris de la Unesco, que destaquen la importància d'escolaritzar en llengua materna".

Contra el decret de renovables

Per altra banda, tant Vox com el PP han anunciat el seu rebuig al decret del Govern sobre les energies renovables, juntament amb el PSC i la CUP. Ambdós grups han reprovat el decret per anar en contra "del que volen les empreses", "allunyar inversions" i generar "inseguretat jurídica".

Roldán també ha criticat el Govern pel "nyap i el ridícul" amb el col·lapse aquest cap de setmana passat del web per descarregar el passaport covid, que ha portat a posposar-ne l'entrada en vigor, i li ha retret actuar amb "improvisació i no haver après de les cinc onades" de la pandèmia.

 

Imatge principal: el president del PP català, Alejandro Fernández, i el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, en un ple al Parlament / Foto: ACN