Vox ha presentat aquest divendres un recurs al Tribunal Constitucional en considerar il·legals les fórmules d'acatament de la Constitució fetes servir per 29 diputats d'ERC, Bildu, Junts per Catalunya, la CUP i fins i tot Unidas Podemos quan es va constituir el Congrés el passat 3 de desembre. Gràcies al fet que tenen més de 50 diputats, el grup d'extrema dreta pot acudir a l'alt tribunal pels seus propis mitjans, un recurs que ja van advertir que utilitzarien sense dubtar-ho.

L'acatament de la Constitució, mitjançant jurament o promesa davant del Ple, és un pas imprescindible per prendre possessió de l'escó al Congrés, però Vox afirma que els afegitons que hi van posar els diputats independentistes i quatre d'Unidas Podemos (Pedro Honrubia, Ismael Cortés, Antonia Jover i Laura López) van convertir el tràmit en un frau.

El partit de Santiago Abascal ja va demanar d'anul·lar aquestes preses de possessió a la Mesa del Congrés, igual com van fer el PP i Ciutadans, però l'òrgan que presideix la socialista Mertixell Batet va desestimar els seus escrits gràcies a la majoria que formen PSOE i Unidas Podemos. Ara Vox recorre en empara davant del TC contra la Mesa del Congrés per haver donat per vàlides aquestes fórmules d'acatament.