Primeres reaccions contra el plurilingüisme al Congrés dels Diputats. Els diputats de Vox han abandonat la cambra i han deixat les orelleres —amb les quals podran sentir en castellà les intervencions que es facin en català, euskera o gallec— a l'escó del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

🔴 Debat al Congrés sobre l'ús del català a la Cambra, DIRECTE

La reacció de Vox s'ha produït només uns minuts després que el diputat del PSOE per Lugo, Jose Ramón Besteiro, comencés la seva intervenció. Després de donar el bon dia en castellà, gallec, euskera i català, ha agraït al seu grup que li hagi permès l'honor d'estrenar el sistema de traducció simultània que s'ha instal·lat perquè tots puguin entendre's dins de la Cambra. "És un doble honor fer-ho en la meva llengua materna, el gallec", ha dit a l'inici d'una intervenció en la qual ha alternat el gallec i el castellà. Ha estat aquí quan la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Rodríguez, ha demanat la paraula, però la presidenta de la Cambra, Francina Armengol, no la hi ha donat al·legant que no podia interrompre l'orador. "Li prego que segui i que deixem parlar el senyor Besteiro. Aquest és el temple de la paraula i l'ús de paraula el té el senyor Besteiro", ha afirmat. En la retransmissió en directe s'ha pogut veure com Santiago Abascal deia "marxem", i ha estat, doncs, quan la bancada de l'extrema dreta ha decidit abandonar l'hemicicle i han anat deixant els auriculars a l'escó de Pedro Sánchez, qui no està present en la sessió d'aquest dimarts.

Oposició del PP al català, euskera i gallec al Congrés 

A banda de Vox, el PP també ha escenificat la seva oposició al dret a utilitzar el català, el basc i el gallec durant la primera sessió de la cambra baixa en què s'han pogut utilitzar aquestes llengües sense perill de ser advertit o expulsat per la presidència. La sessió s'ha iniciat amb la protesta de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, que ha demanat la paraula per denunciar un incompliment del reglament del Congrés i per advertir que la cambra baixa i els seus diputats "estan subjectes a la Constitució i a la legislació". La reforma del Reglament no pot entrar en vigor abans de ser aprovada, subratlla el PP, que considera que el seu ús abans d'aquesta reforma s'aparta de la legislació vigent.

En resposta al PP, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha recordat que el seu escrit de reconsideració, en el qual demanaven no celebrar aquest ple, serà vist en la pròxima Junta de portaveus i ha assenyalat que en compliment del reglament se seguiria amb el debat, acordat en la Mesa i en la Junta de portaveus. Durant la jornada d'aquest dimarts, diputats catalans, gallecs, bascos, aragonesos o asturians podran expressar-se en la seva pròpia llengua sigui oficial o no, amb la finalitat de prendre en consideració la reforma del Reglament que permetrà l'ús de les llengües cooficials en tota l'activitat parlamentària.