Vox ha presentat aquest divendres davant de la Junta Electoral Central un escrit en el qual sol·licita que es revoqui la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i que s'inhabiliti el president de la Generalitat, Quim Torra, per exercir qualsevol càrrec públic.

Segons ha informat la formació que presideix Santiago Abascal, l'escrit es fonamenta en la Llei Orgànica del Règim Electoral General, la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, dels quals "es dedueix que la sentència dictada contra Torra el fa perdre la seva condició de diputat i, per tant, de president autonòmic".

"Torra va ser condemnat per un delicte contra l'Administració Pública dels previnguts a l'article 401 Codi Penal, a un any i mig d'inhabilitació per ser càrrec públic electiu d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu i per realitzar funcions de govern," han recordat.

La petició de Vox arriba abans que la JEC decideixi el proper dia 3 de gener sobre l'escó de Torra, condemnat a inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva desobediència davant de les resolucions de la JEC que li exigien mantenir la neutralitat en els períodes electorals i retirar propaganda independentistes com els llaços grocs.

El PP i Ciutadans ja van demanar a la Junta Electoral de Barcelona que, en compliment d'aquesta sentència, es tragués a Torra l'escó de diputat del Parlament, la qual cosa comportaria l'abandonament de la Presidència de la Generalitat ja que l'Estatut exigeix ser diputat com a condició per al càrrec.

La Junta Electoral de Barcelona va rebutjar ambdues peticions, però el PP i Cs ja van anunciar que recorrerien davant de la JEC per tornar a intentar-ho, per la qual cosa el tema es veurà també el dia 3 al màxim òrgan arbitral.