L'advocat representant de la formació VOX, Javier Ortega Smith, ha advertit aquest divendres que el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, és un personatge "fred i calculador al capdavant d'una organització delictiva", i ha assegurat que fa "propaganda" quan demana al Tribunal Suprem la llibertat al·legant que és "un home de pau".

"L'home de pau és propaganda. La realitat dels fets demostra que som davant d'un personatge fred i calculador", ha assenyalat en declaracions a Antena 3, en referència a les paraules de l'independentista davant l'Alt Tribunal en què demanava la llibertat al·legant que és un "home de pau" que cerca el "diàleg bilateral" en el conflicte català.

El lletrat de VOX —part que exerceix l'acusació popular en el procediment sobre el procés independentista— ha confiat que la Sala penal del TS "no el cregui", i ha insistit que "la realitat dels fets desmenteix clarament" les seves declaracions.

Al seu parer, està "constatat" que la seva "organització delictiva" ha comès "118 casos de violència", alguns dels quals són "la destrucció de vehicles policials" o "l'assetjament a seus judicials".

"Catòlics ofesos"

També ha criticat que Junqueras s'"escudés" en les seves conviccions religioses per intentar posar fi a la presó preventiva, i ha assegurat que com a conseqüència hi ha "catòlics ofesos".

"Tot aquest tipus d'al·legacions a les creences personals, als bonismes, als desitjos de pau i de concòrdia, s'assemblen poc a la realitat dels fets", ha subratllat.

A més, ha lamentat que "el més greu" és el "mal" que ha causat l'independentisme a "la convivència dels espanyols", i ha explicat que el procés sobiranista "ha dividit famílies" i "ha arruïnat empreses".

"Aquest és el delicte més greu: haver enfrontat els catalans i haver creat una situació d'odi", ha afegit.

D'aquesta manera, ha dit que els independentistes han comès "delictes greus" i ha criticat que ara vulguin "una doble vara de medir" en demanar la llibertat del vicepresident.

Així, ha apuntat que no poden estar "per damunt de la resta d'espanyols que sí que han de complir la llei".

"No se'ls ha negat el dret a la participació política, però la participació com a diputat o com a membre d'un govern és incompatible amb la mesura preventiva d'estar a la presó", ha conclòs.