Els candidats a senador proposats pel PSC, ERC i Junts perquè representin el Parlament a la cambra alta espanyola han rebut l'aval de la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que n'ha valorat la idoneïtat i ha elevat la proposta al ple de dijous, que els designarà definitivament. Es tracta de vuit persones proposades pels tres grups majoritaris –Antoni Poveda, Manel de la Vega i Lorena González, del PSC; Josep Maria Reniu, Adelina Escandell i Pau Furriol, d'ERC, i Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví, de JxCat.

La proposta ha estat aprovada amb els vots a favor del PSC, ERC, Junts i els comuns. Vox i Ciutadans hi han votat en contra. La sorpresa s'ha produït en les abstencions, on a més de la CUP també s'ha situat el PP, cosa que ha provocat la irritació del líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga. "El PP s'alinea a Catalunya amb la CUP per treure a VOX un senador. Ni s'oposen a Sánchez, ni s'oposen al separatisme. La seva política és la seva butaca", ha tuitejat.

TUIT garriga

I és que l'abstenció dels populars contrasta, per exemple, amb l'oposició que ha mostrat el partit taronja, tot i que la manera escollida per designar els senadors no els ha afectat directament. Així doncs, tant el seu diputat Joan García com l'ultra Mónica Lora han expressat la seva oposició al mètode pel qual s'ha repartit el nombre de senadors que pertoca a cada grup.

Lora ha assegurat que és un "clar frau de llei" i ha recordat que ho volen impugnar al Tribunal Constitucional. "S'emmarca clarament en una estratègia de la Mesa del Parlament i de formacions polítiques colpistes i de l'esquerra totalitària de crear un cordó", ha lamentat. Per la seva banda, García ha criticat l'elecció "ad hoc" del sistema imperial per repartir els senadors: "No prestigia aquesta institució".

Un cop han rebut l'aval de la comissió, els senadors proposats se sotmetran ara sí a la votació final, que és en mans del ple. Dijous està previst que a les 9:30h del matí se celebri la sessió que els designarà oficialment amb almenys els vots a favor del PSC, ERC, Junts i En Comú Podem. La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant, que s'ha abstingut aquest dimarts, ha assenyalat que amb el seu posicionament "ja es pot intuir el vot de dijous" dels anticapitalistes.

La resposta del PP

Més tard, el PP ha respost a les acusacions de Vox a través d'un tuit. "​L'abstenció d'avui es deu que estem esperant que la justícia es pronunciï sobre la legalitat o no del sistema d'elecció de senadors. Des del primer dia ens hem oposat al cordó sanitari, demanem a Vox que no faci demagògia", ha escrit la formació, que ha afegit que aquest dijous votaran en contra de l'elecció dels senadors.

TUIT PP

Imperiali, la fórmula per aïllar Vox

ERC, Junts, la CUP i els comuns van escollir la fórmula Imperiali, una variant de la llei d'Hondt, per poder excloure Vox d'acord amb el pacte antifeixista que les quatre formacions van firmar a l'inici de la legislatura. També el PSC estava en aquest pacte però va rebutjar el mètode per evitar donar "protagonisme" al partit d'ultradreta.

Aquests sistema de càlcul, tot i ser proporcional, no havia sigut mai utilitzat a la Cambra i serveix per afavorir els partit majoritaris. De fet, sense la seva aplicació la CUP també hauria obtingut un senador. Els anticapitalistes, però, van acceptar "sacrificar-se" per deixar Vox sense representació.

 

Imatge principal: el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga / ACN