Poc després que se celebressin les eleccions del 14-F i Vox irrompés al Parlament com a quarta força amb 11 diputats, el PSC va firmar un pacte amb ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem per tal d'aïllar la formació d'extrema dreta. Aquest dimarts, però, els socialistes l'han incomplert definitivament al no sumar-se al vet que els altres quatre grups han promogut per impedir que Vox pogués designar un senador autonòmic.

Després que independentistes i comuns hagin optat per la fórmula Imperiali, que provoca que Vox i la CUP es quedin sense senador i deixa PSC i ERC amb tres cadascún i JxCat amb dos, els socialistes han rebutjat la mesura i han reivindicat el sistema d'Hondt, el qual hauria atorgat un senador al partit d'extrema dreta.

En roda de premsa des del Parlament, la seva portaveu, Alicia Romero, ha considerat la fórmula escollida com la "menys proporcional" i ha acusat els grups independentistes i els seus socis a la Moncloa de "retorçar" el mecanisme per aconseguir el seu objectiu.

 

Les excuses

Romero ha blasmat la mesura i ha exposat diversos arguments, com el del 'mal precedent' que, segons ha denunciat, "afavoreix molt als grans i podria generar un problema en el futur". Romero també ha criticat que la decisió no s'hagi pres per consens, sinó per majoria. Precisament, els únics grups que ho han rebutjat a part del seu han estat el de Ciutadans i el del PP, socis de la formació d'extrema dreta arreu de l'Estat. Tanmateix, la majoria d'ERC, JxCat, CUP i comuns suposa 82 dels 135 diputats de la Cambra catalana.

alicia romero parlament - acn

La portaveu socialista, Alicia Romero, a la roda de premsa des del Parlament / Foto: ACN

La dirigent socialista també ha tret un altre argument per justificar el posicionament del socialistes: el de la "contradicció". Concretament ha acusat independentistes i comuns de no aplicar la fórmula Imperiali per a la conformació de comissions parlamentàries i la Diputació Permanent, on Vox sí que tindrà representació. Nosaltres complim el document per silenciar Vox. Ara bé, quan hem decidit en un òrgan que anem a Imperiali i en un altre a D'Hont, no estem evitant que Vox hi sigui".

I en la línia dels darrers dies, Romero ha lamentat que amb aquesta estratègia s'està donant protagonisme a Vox, cosa que, segons ha assegurat en altres ocasions, "fomenta el seu relat victimista". De fet, el partit que lidera Ignacio Garriga ja ha anunciat que demanarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

En qualsevol cas, ara fa pocs dies, els socialistes van assegurar que la seva línia vermella per dur a terme aquest vet era el respecte a la llei i l'Estatut. I, escollir aquest mecanisme de representativitat no viola, en principi, cap llei, ja que ni el reglament del Parlament ni tampoc la llei específica que regula la designació dels senadors no fixen en cap cas quin mètode ha de fer servir la Junta de Portaveus per distribuir els senadors. Només s'explicita que ha de ser proporcional. 

 

Imatge principal: La vicepresidenta segona de la Mesa, la socialista Eva Granados, a la reunió d'aquest dimarts / Pau de la Calle