Vox ha donat el seu vistiplau a l'acord al qual van arribar aquest divendres el PP i Cs per governar l'Ajuntament de Madrid. Aquest ha estat el resultat de les negociacions entre el partit d'extrema dreta i els populars, les quals s'han allargat fins la matinada d'aquest dissabte. Així doncs, el partit liderat per Santiago Abascal avala l'alcaldia del popular José Luis Martínez Almeida i la vicealcaldia de Begoña Villacís (Cs).

Aquesta acord entre el PP i Vox s'emmarca en un pacte vàlid per tots els municipis de l'Estat. El pacte estableix que Vox obtindrà regidories de govern en proporció amb els seus escons, segons fonts d'aquesta formació. En el cas de Madrid, podria implicar cedir al partit que lidera Santiago Abascal la presidència de les Juntas de Distritos, que té capacitat executiva però els membres de la qual no formen part de la Junta de Govern municipal.

Aquest acord arriba 'in extremis' el mateix dia de la constitució dels ajuntaments i després de gairebé nou hores de negociació bilateral entre PP i Ciutadans, al llarg del dia d'ahir, que va acabar amb un acord de govern de coalició entre ambdós.

El primer en fer públic l'acord ha estat el portaveu de Vox al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, i ho ha fet amb un breu missatge a través del seu compte de Twitter publicat a les quatre de la matinada: "Doncs finalment sembla que hi ha acord".

Uns 40 minuts després ha estat el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que ha estat més contundent: "Hi ha acord, en unes hores tindrem governs per la llibertat a tot Espanya".

El candidat del partit ultradretà a la capital espanyola, Javier Ortega Smith, ha ratificat el suport de la seva formació al pacte amb un tuit on es veu una foto de l'Ajuntament de Madrid i la consigna "al servei dels madrilenys, al servei d'Espanya".