L'advocat Gonzalo Boye ha convidat a analitzar el partit ultra Vox amb perspectiva, i ha advertit que "només és el símptoma" d'una situació molt més arrelada a Espanya, al·ludint a com es va fer la transició política.

"No ens confonguem ni ens deixem enganyar: Vox només és un símptoma... La malaltia és molt més greu i està molt estesa", ha advertit.

Gonzalo Boye

Boye ha fet la reflexió després que el candidat d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, va abandonar divendres el debat que organitzava la Cadena SER per a les eleccions de Madrid, després que l'ultra Rocío Monasterio es va ratificar en les seves paraules, posant en dubte les cartes amenaçadores amb bales a l'interior rebudes per Iglesias, Fernando Grande-Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez. Excepte la cap de llista de Vox, la resta de candidats van reclamar a Iglesias que es quedés al debat. Menys Isabel Díaz Ayuso, perquè va declinar participar del debat electoral. Finalment, també van abandonar l'estudi Ángel Gabilondo Mónica García, que van donar per enterrat el programa.

L'incident que va protagonitzar la candidata de Vox en el debat electoral de Madrid a la cadena Ser, ha provocat que reaparegués a la xarxa el que la dirigent del partit de Santiago Abascal va fer en un col·loqui del president Carles Puigdemont a la capital espanyola abans del referèndum de l'1-O.

Monasterio va interrompre en aquella ocasió el col·loqui, organitzat pel Foro Nueva Economía, i va posar-se al davant mostrant unes manilles. Va cridar "sense llei no hi ha democràcia", i va deixar les manilles sobre la taula de Puigdemont. La seva acció, però, no va escandalitzar llavors a Madrid, a diferència d'avui, i TVE la va definir amb to condescendent com "una espontània" que havia interromput l'acte.

L'incident va tenir lloc el 27 de maig del 2017 just quan començava la ronda de respostes del president de la Generalitat als periodistes. Rocío Monasterio era llavors la número dos de Vox a Madrid.