Vox ha fitxat la jutge Irene Carvajal per ser la candidata a l'alcaldia de Valladolid en les pròximes eleccions municipals del 28 de maig, segons va informar aquesta setmana el diari ABC. Irene Carvajal, llicenciada en Dret per la Universitat de Valladolid (Raïm), és jutgessa substituta a Valladolid, simpatitzant i col·laboradora de la formació liderada per Santiago Abascal des dels seus inicis. Amb l'elecció de Carvajal els d'Abascal tornen a triar una candidata sense experiència prèvia en la política, tot i que no era la primera opció per Vox, que també es va plantejar el conseller d'Indústria de Castella i Lleó, Mariano Veganzones, o el director general de Relacions amb la Societat Civil adscrit a la Vicepresidència de la Junta, Jesús Enríquez, però segons apunta el citat diari ambdós han preferit mantenir la seva preferència en el govern. La tercera opció, era l'exregidor del PP a l'Ajuntament Arturo Rodríguez-Monsalve, amb el qual s'han mantingut converses, però que també hauria rebutjat la proposta.

Tercer candidat des de 2015

Irene Carvajal és autora de diverses publicacions jurídiques, i ponent en l'àmbit universitari i en diferents col·legis professionals, sempre en matèria jurídica, segons informen fonts de Vox. Carvajal és la tercera candidata que presenta Vox des de l'any 2015, quan encara la formació d'Abascal era gairebé residual i no tenia presència en cap institució. El primer candidat que va presentar Vox va ser l'advocat Alfredo Fernández. Quatre anys més tard, i amb Vox en notable ascens, van presentar a Javier García Bartolomé com a cap de llista. Des d'aleshores és l'únic regidor d'aquesta formació a l'Ajuntament de Valladolid. Per les municipals de 2023, els d'Abascal aspiren a superar els resultats que van aconseguir el 2019, i fins i tot, esperen ser decisius en la formació del govern municipal. Vox confia a desbancar al socialista Óscar Puente de l'alcaldia, formant coalició amb el Partit Popular, tot i que, els populars encara no han revelat qui serà el seu candidat, malgrat que el límit que es va donar a la direcció del partit per desvelar el nou candidat va ser Nadal.  

Caos a les Corts de Castella i Lleó

PP i Vox van provocar el caos a les Corts de Castella i Lleó aquest divendres. Ambdós partits es van equivocar en una votació aprovant les esmenes del PSOE a la llei de Mesures Financeres, Tributàries i Administratives — que acompanyen els pressupostos per al 2023, aprovats aquesta mateixa jornada. Aquesta confusió va provocar que el ple s'hi hagués de suspendre amb batussa entre els grups parlamentaris. El PP i Vox van pressionar per repetir la votació, que implicava l'aprovació de les esmenes del PSOE amb 66 vots a favor, 4 en contra i 7 abstencions. Però els socialistes van argumentar que repetir una votació està prohibit. El president de les Corts, Carlos Pollán (Vox), es va veure superat per la situació i va decidir suspendre el ple per analitzar amb els lletrats i els integrants de la Mesa com continuar. Els procuradors socialistes el van escridassar per aquesta decisió, ja que tenien molt clar que les esmenes havien quedat aprovades. Finalment, el ple va acabar cap a les 17 hores, i els dos grups que sustenten a la Junta, Partit Popular i Vox, van aconseguir tirar endavant el projecte de Pressupostos de la Comunitat per a 2023, però no el projecte de Llei de Mesures Tributàries, Financeres i Administratives d'acompanyament que van rebutjar després de votar a favor gairebé íntegrament.