Un fet marca les eleccions d’Andalusia d’aquest diumenge: la irrupció amb força dels ultres de Vox. Així es desprèn de l’enquesta publicada pel diari ABC al tancament de les urnes, que preveu l’entrada del partit radical amb 8-10 diputats. Sumant amb PP i Cs, aconseguirien entre 49 i 57 escons per desbancar la presidenta Susana Díaz. La majoria absoluta se situa en 55 diputats.

Segons l'enquesta, feta amb una mostra de 4.800 entrevistes entre el 19 i el 30 de novembre, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions amb avantatge, però baixaria dels 47 escons als 36-38. El PP continuaria sent la segona força, però també baixaria de 33 a 22-26 escons.

encuesta abc

Gran part d’aquest vot el recull Ciutadans, que pujaria de 9 a 19-21 escons, però no faria el sorpasso al PP. L’altre gran beneficiat seria Vox, que entraria per primera vegada a la cambra legislativa amb entre 8 i 10 escons. Adelante Andalucía, la coalició de Podem i Esquerra Unida, aspira com a màxim a revalidar els 20 escons. Per la banda baixa, en perdria dos.

En aquest context, els escenaris possibles matemàticament serien diversos: des de la reedició de l’acord PSOE-Cs o un pacte d’esquerres de socialistes i podemites, fins a una aliança de la dreta entre el PP, Cs i Vox.