Caos a l'extrema dreta espanyolista de Vox. El grup de Vox al Parlament de les Illes Balears, format inicialment per vuit diputats, s'ha partit en tres, vuit mesos després dels resultats de les eleccions del 28 de maig passat. Primer, l'octubre passat, el diputat Francisco José Cardona es va donar de baixa del partit i dels seus càrrecs orgànics i ha continuat com a diputat no adscrit al Parlament balear. El motiu: que l'extrema dreta no va donar suport al sostre de despesa del govern de les Illes format pel PP. Ara, justament l'endemà que Abascal hagi estat reescollit com a líder de Vox a l'assemblea general del partit, el grup es torna a partir.

Anem a pams. Un grup de cinc diputats ha fet públic aquest matí que expulsaven del grup parlamentari de Vox Balears el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, i la presidenta del partit, Patricia de las Heras. Aquests dos diputats, a partir d'ara, seran diputats no adscrits, però tenen el suport de la direcció estatal de Vox, és a dir, de la direcció d'Abascal. Però no només això, el líder de l'extrema dreta a Espanya proposarà expulsar del partit els cinc diputats que han fet fora Le Senne i Patrícia de las Heras del grup parlamentari balear. Aquest moviment és independent del de Francisco José Cardona, que ja fa mesos que treballa com a diputat no adscrit. Per tant, Le Senne i De las Heras continuaran treballant per al partit d'Abascal; els cinc diputats díscols, en canvi, treballaran de manera independent, i podrien arribar a acords amb el Partit Popular, amb qui ja sumarien majoria absoluta; l'altre diputat díscol també treballarà pel seu compte. 

Els cinc diputats díscols d'Abascal, oberts a mantenir relacions amb el PP

El Partit Popular, que governa en solitari, disposa de 25 diputats i està a cinc de la majoria absoluta. Per tant, els cinc diputats díscols d'Abascal (Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Manuela Cañadas, María José Verdú i Agustín Buades) podrien facilitar la governabilitat dels populars, arribant a acords i reforçant l'executiu de la presidenta balear, Marga Prohens. De fet, les paraules dels cinc díscols d'Abascal anaven en aquesta línia, i és que aquest dilluns han assegurat que "començaran aquest pròxim període de sessions amb la satisfacció de la feina ben feta i el compromís de continuar avançant en una col·laboració amb el PP, que obliga a continuar treballant en la mateixa línia". A més, han reivindicat els acords amb els populars i han explicat que en els primers sis mesos de legislatura ja donen per complert un 37% dels acords que es van establir en el marc de la investidura de Prohens

PP-Vox, una relació fins ara complicada a les Balears

Cal recordar que, fins ara, l'extrema dreta havia complicat la governabilitat dels populars i havia mantingut posicions dures i poc flexibles a l'hora de negociar acords. Un exemple és quan Vox va tombar el sostre de despesa de l'executiu o com la setmana passada la ja expresidenta del grup parlamentari, Patrícia de las Heras, va exigir posar fi a la immersió lingüística i va criticar que es mantingués activa sis mesos després de les eleccions i amb el projecte estrella de l'Oficina Lingüística aparcat. Els cinc diputats díscols d'Abascal, per tant, podrien facilitar la governabilitat dels populars. De fet, una de les qüestions que hauran de negociar és la nova presidència del Parlament. Com que els cinc diputats díscols d'Abascal han expulsat l'actual presidenta de la cambra del seu grup parlamentari, tal com marca el reglament, caldrà buscar una nova presidència. La votació podria tenir lloc el pròxim 6 de febrer. 

Per tant, la situació podria reforçar l'executiu de Marga Prohens, que va ser investida presidenta de les Illes Balears amb l'abstenció dels aleshores vuit diputats de Vox i amb unes dures negociacions, que van incloure la presidència de la cambra per a l'extrema dreta, 20 milions d'euros per desplaçar el català de les escoles balears, així com l'eliminació de les ajudes als sindicats i les patronals. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!