La formació d’extrema dreta Vox ha denunciat davant de la Fiscalia de Barcelona la formació Acció per la Independència per l’atac, el 18 de juliol passat a la cripta de Montserrat dedicada als requetès. L’acció, coincidint amb el 85è aniversari del cop d’estat del dictador Francisco Franco, va donar el tret de sortida a l’anomenada Operació Dòmino, una campanya de sabotatge contra monuments franquistes d’arreu de Catalunya.

Els activistes van cremar les banderes, estendards i símbols que hi havia dins la cripta, que acull les sepultures de 404 requetès. No és l’única acció duta a terme fins ara. Dos dies després, el 20 de juliol van destruir  un monòlit feixista situat a Albons, al Baix Empordà, i l’endemà van fer el mateix amb un altre monòlit franquista situat a prop de la localitat de Canet d'Adri, al Gironès. Vint-i-quatre hores després van destrossar un conjunt monumental dedicat a 48 presos falangistes executats el gener de 1939 a Santa Maria del Collell (Sant Ferriol), a la Garrotxa.

Delicte d'odi

Vox acusen els autors de les destrosses a la cripta de Montserrat de delictes contra els sentiments religiosos, d’odi, danys al patrimoni públic i ultratge a la bandera. La formació d’extrema dreta demana al ministeri fiscal que s’identifiqui els autors de les destrosses, es valorin els danys així com les diligències practicades pels Mossos d’Esquadra. A la denuncia, destaquen que “els autors confessos fomenten, promouen i inciten a l’hostilitat i la violència contra un grup al qual qualifiquen de ser pro Espanya”.

Acció per la Independència, que es va constituir el 23 d'abril passat, ha fet una crida a "fer caure tota la simbologia franquista que encara és dempeus al territori". "Fem una crida a replicar i multiplicar les accions, a fer visible el conflicte i combatre l'ocupació. És hora d'iniciar un nou cicle, recuperar la iniciativa i organitzar la resistència que faci possible la lluita per la independència", van assegurar en un comunicat. El grup no té cares visibles. Es reivindica com una organització anònima, transversal i unitària.

 

Imatge principal, sabotatge al monòlit franquista situat a Canet d'Adri / @AccioXindepe