Vox ha presentat aquest dimecres una denúncia davant de l'Audiència Nacional contra els alcaldes de les localitats guipuscoanes d'Hernani i Oñate i contra la formació política EH Bildu per enaltiment del terrorisme després dels actes de benvinguda que van rebre els expresos etarres José Javier Zabaleta 'Baldo' i Javier Ugarte Villar després de la seva excarceració el passat cap de setmana.

La formació liderada per Santiago Abascal ha destacat que "aquestes accions han de quedar excloses de tota empara legal i ha de decaure qualsevol dret fonamental d'expressió o llibertat" en tractar-se de terrorisme, segons ha informat en nota de premsa.

Vox ha assenyalat que "la col·laboració en la preparació i celebració dels actes d'homenatge" als dos expressos etarres per part dels Ajuntaments d'Hernani i Oñate és "essencial", i ha recordat que ambdós Consistoris estan governats per EH Bildu.

El partit basa la seva denúncia als articles 578, 579 bis i 580 del Codi Penal i en "la doctrina del Tribunal Suprem i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)".