Les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28-M han situat Vox en càrrecs institucionals a diverses poblacions de l'Estat. Alguns dels noms que el partit de Santiago Abascal ha utilitzat per completar les seves candidatures de cara als comicis del 23-J són perfils vinculats amb organitzacions ultracatòliques, com HazteOir o altres associacions ultraconservadores. Un dels casos més sonats dels darrers dies és la incorporació de Liberto Senderos com a número 2 en les llistes de l'ajuntament de Barcelona, qui tal com va publicar El País, és un dels fundadors de la delegació espanyola de la secta mexicana El Yunque. 

Els membres d'El Yunque "actuen en secret" i la seva tasca consisteix a "invocar la defensa de la religió". Eldiario.es relata que aquest comportament poc transparent provoca enfrontaments amb l'Església perquè la institució "mai pot actuar de manera clandestina". L'entrada d'aquesta associació en diverses organitzacions empresarials, socials i en partits ha estat un misteri a conseqüència de l'hermetisme dels seus membres, tot i que, no ha evitat que la justícia hagi acreditat com "un fet contrastat i acreditat" que existeix una relació entre alguns dels membres d'HazteOir amb El Yunque. La sentència que apuntava aquesta vinculació és de 2014. 

Vinculació entre HazteOir i Vox

HazteOir és una associació presidida per Ignacio Arsuaga, que és una de les cares visibles del moviment antigènere internacional, tirant endavant campanyes contra la llei de l'avortament i dels drets LGTBI. HazteOir estava darrere del polèmic autobús que l'any 2017 va recórrer diverses ciutats a Espanya amb un missatge transfòbic on apuntaven "els nens tenen penis i les nenes tenen vulva", pel qual el Govern els ha multat amb 20.000 euros. La relació d'aquest lobby amb el partit d'extrem adreta ha passat per diferents moments en els darrers anys. Quan Santiago Abascal no formava part del panorama polític d'Espanya, l'entitat feia funcions d'altaveu mediàtic, va ser precisament durant aquesta època quan van premiar la tasca d'alguns membres que després han format part de Vox, i fins i tot, que continuen sent actors importants com Javier Ortega Smith, Santiago Abascal o Hermann Tertsch. 

L'entrada de Vox en les institucions espanyoles ha provocat que la relació entre el partit i HazteOir s'hagin desgastat. Segons explica eldiario.es, des del lobby ultracatòlic critiquen la posició dels d'Abascal en diverses qüestions ideològiques. A tall d'exemple hi ha una situació que es va viure abans de les eleccions a Castella i Lleó, quan l'entitat d'Arsuaga va engegar una campanya per pressionar que Vox es comprometés a complir amb les exigències que tenia HazteOir. En aquell moment un portaveu del lobby va apuntar a través d'un vídeo que volien saber "si és veritat allò que ells venien a fer el que la derechita covarda no s'atreviria a fer mai”. Mesos després, aquesta associació va sortir en defensa de Macarena Olona durant el seu conflicte amb Vox. Tanmateix, la mala maror entre HazteOir i Vox es reflecteix també en el nomenament de Llanos Massó com a president de les Corts Valencianes, perquè la ultradretana va formar part d'una secció antiavortista d'HazteOir a Castelló, i en el moment que va ser designada com a diputada, Vox va apuntar que ja no formava part de l'organització i van destacar que Llanos Massó "ha criticat aquesta plataforma quan han fet campanyes contra Vox". 

Perfils ultracatòlics a Vox

Fonts properes a Vox reconeixen que en els darrers anys s'han impulsat perfils ultracatòlics i tradicionalistes dins del partit coincidint amb l'ascens de Jorge Buxadé i Ignacio Garriga. Segons apunta el citat diari, el creixement d'aquests perfils ha col·locat de cara al 23-J polítics més liberals com Víctor Sánchez del Real o Rubén Manso. Una de les grans sorpreses va ser l'entrada de Senderos, que segons el registre figurava com a tresorer a Espanya de la secta El Yunque. L'Organització Nacional d'El Yunque va néixer el 1953 a Mèxic, i va arribar a Espanya cap a finals dels 70. La missió que han de complir els seus fidels és instaurar el “regne de Crist a la Terra". Els seus integrants “estan obligats a mentir quan se'ls pregunta per la seva pertinença i a negar l'existència d'aquesta organització”, segons explica el periodista Miguel González en el llibre Vox SA, el negoci del patriotisme espanyol. A més, detalla que els nous integrants de l'organització acorden complir compromisos de "primordialitat, reserva i disciplina".