El Govern ha imposat una multa de 20.000 euros a l'entitat Hazte Oír pel bus amb missatges transfòbics que va circular el passat 10 de novembre per Barcelona i que va atemptar "contra la dignitat de les persones trans i no binàries". La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que és la primera sanció que imposa l'Oficina d'igualtat de tracte i no discriminació i que porta aparellada la prohibició de rebre ajudes públiques o contractar amb l'administració durant cinc mesos. Plaja ha explicat que des del Govern s'ha constatat que l'organització d'extrema dreta va cometre una infracció de caràcter greu.  

Patricia Plaja ha afirmat que s'ha provat que els missatges que es podien llegir en aquest autobús tenien l'objectiu "d'anul·lar o menyscabar el gaudi o l'exercici en condicions d'igualtat del dret de l'autonomia personal per motiu de la identitat sexual o de gènere". En aquest sentit, ha defensat que la resolució estableix que amb aquests missatges "pretenien atemptar contra la dignitat de les persones trans i no binàries, negar la seva existència, realitat, identitats sobretot en el marc de la seva infància i adolescència". L'Executiu ha volgut llançar un missatge de fermesa contra l'entitat d'extrema dreta "els discursos d'odi no tenen cabuda a Catalunya".

Immobilització de l'autobús

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona es van veure obligades actuar i van immobilitzar l'autobús, on es podien llegir missatges com "Les niñes no existen", "No a la mutilació infantil" o "#StopLleiTrans". El vehicle va ser immobilitzat fins que es van tapar els missatges, i després va ser escortat pels Mossos d'Esquadra fora de Catalunya. 

L'autobús de l'entitat ultracatòlica contra la llei trans del govern espanyol no és el primer que Hazte Oír fa circular pels carrers de l'estat espanyol. L'any 2017, els Mossos ja van immobilitzar l'autobús trànsfob de l'entitat abans de la seva arribada a Barcelona arran d'un altre expedient sancionador que va obrir la Generalitat. Finalment, un jutjat de Barcelona va donar la raó a l'entitat i va revocar la multa imposada per la Generalitat. En aquell moment, la justícia va considerar que el missatge que es podia llegir en aquell autobús "​els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Ho diu la Biologia" no és discriminatori per identitat sexual. Segons va considerar la justícia, els missatges no comportaven "aïllament, rebuig o menyspreu públic, notori i explícit de cap persona en atenció a la seva sexualitat", un criteri contrari al de la Generalitat, que havia imposat una sanció de 1.707 euros.

autobus hazte oir
L'autobús que Hazte Oír va fer circular l'any 2017 / Europa Press