El lloc escollit per Ignacio Garriga per a la jornada de reflexió ja ho feia presagiar: el Cerro de los Ángeles, a Getafe (Madrid), on va tenir durant la Guerra Civil l’episodi simbòlic de l’afusellament d'una gran figura de Crist crucificat. Avui, el diputat de Vox ha anat al Congrés dels Diputats a defensar la moció de censura contra Pedro Sánchez en termes guerracivilistes. Tirant de la mateixa retòrica que va justificar el cop d’Estat contra la República, el parlamentari ultra ha censurat un “govern il·legítim” del “Front Popular”, que se sustenta en “els separatistes i el partit d’ETA”. Santiago Abascal ha tornat a repetir que aquest és "el pitjor govern en 80 anys". Tots dos han denunciat la "passivitat" del PP davant aquesta "catàstrofe nacional". Tots els diputats de Vox estan presents al Congrés; també el govern espanyol en ple.

La intervenció de Vox se l'han repartit Abascal i Garriga. Ha durat tres hores i mitja. La defensa de la moció, com ja estava previst, ha estat una amalgama de barbaritats de l’extrema dreta . En primer lloc, per no reconéixer la legitimitat del govern espanyol. “L’executiu que censurem és un govern il·legítim, va perpetrar un gegantí frau mentint els espanyols”, ha assegurat Ignacio Garriga. Ha recordat com Pedro Sánchez va dir que no pactaria amb Unidas Podemos o amb Bildu, que tornaria a penalitzar els referèndums il·legals o que portaria el president Carles Puigdemont a Espanya. “Per què volia portar el colpista Puigdemont? Per a indultar-lo?”, li ha preguntat. “És el símbol de la mentida i el frau. Va arribar a la presidència mentint als espanyols i ha fet d’aquesta pràctica la seva forma de governar”, ha insistit.

El candidat de la moció, Santiago Abascal, ha agafat la paraula per a repetir allò que el govern de Sánchez i Iglesias és "el pitjor dels últims 80 anys", incloent la dictadura franquista en aquesta seqüència temporal. El dirigent ultra ha acusat de "no respectar el Rei" ni la "sobirania" del poble espanyol. "Als espanyols se'ls ha acabat la paciència. És deure d'aquesta cambra tornar la paraula als espanyols", ha sostingut. S'ha compromès a convocar eleccions si la moció de censura prospera; mentrestant, un "govern de transició". Ha estat l'única proposta dels ultres. A Abascal no li ha quedat gaire a dir després d'hora i mitja d'intervenció de Garriga, més enllà dels hits habituals com els "diputats okupes" independentistes o els "immigrants que venen a delinquir". Ha arribat a parlar d'una "República islamista catalana". 

"Aquest és un govern contra l'Estat, contra la nació i contra el Rei", ha assegurat. "Potser avui se'n vagi sense pagar la factura, però els espanyols no oblidaran", ha conclòs.

"Símbol de la mentida i el frau"

“Han fet d’Espanya una sèrie en què cada temporada és pitjor: més morts, més misèria, més intrigues de palau, més polítics a palau i més agents encoberts al servei de tercers països”, ha denunciat Ignacio Garriga. Ha avisat que “Sánchez, Iglesias, els separatistes i el partit d’ETA comparteixen una agenda per a “posar fi a la monarquia i a l’estat de dret”. Ha fet servir també altres fórmules, com “colpistes i testaferros d’assassins en sèrie”. Per això ha justificat la necessitat “imperiosa” de la moció de censura, encara que la perdin.

En aquest punt, Garriga s’ha dirigit al PP, per a criticar la seva “passivitat” i “inacció” davant d’aquest govern que “ha cooptat el poder executiu, el judicial i legislatiu”. I ha reblat: “Pot ser que perdem, però donarem testimoni dels motius que fan necessari convocar eleccions i censurar un executiu que ens ha portat al major desastre de la història recent”. Ha instat els populars a fer front "al procés de dissolució de la nació"

Els presos polítics, també

Ignacio Garriga també ha tingut ulls per als “presos independentistes”. Ha carregat contra la reforma del delicte de sedició i contra possibles mesures de gràcia. “A quants vots pels pressupostos surten els indults?”, ha preguntat el diputat de Vox. Ha aprofitat tot plegat per a reivindicar la “figura impecable” del Rei: “Visca Felip VI, visca el rei d’Espanya”. En la seva intervenció ha tornat a defensar la il·legalització dels partits independentistes, una proposta dels ultres que va naufragar al Congrés.

“El virus xinès”

Garriga també ha dedicat bona part de la seva intervenció al “virus xinès”, com s’ha referit de forma reiterada al coronavirus. Ha acusat el govern d’una “catàstrofe sanitària” com a conseqüència d’haver mentit i difòs la idea que “ningú no podia saber” el que passaria. "Senyor Sánchez, vostè tenia la informació, la va ocultar i després va dir que no es podia saber!”, ha retret el diputat ultra. “Molta gent ha mort pel què vostès no han fet”, ha denunciat. Ha posat el focus en la manifestació del 8-M a Madrid.

La resposta als independentistes

En el torn dels grups, Santiago Abascal ha tingut rèpliques especials per als partits independentistes. Després de la intervenció del cupaire Albert Botran, li ha etzibat, simplement, que "al renegat no tinc res a dir-li". El diputat anticapitalista ha respost que no pot ser un "renegat" si mai no s'ha sentit espanyol. A EH Bildu li ha contestat llegint, una per una, els noms de les víctimes d'ETA, més de 800, incloses els morts durant el franquisme. Una idea que no és original: el llavors líder del PP basc Antonio Basagoiti ja va fer-ho l'any 2013. A Laura Borràs, que ha dit que “al feixisme se’l combat”, el líder de Vox li ha replicat que “al colpisme se’l tanca”. I a Nestor Rego, del BNG, li ha dit simplement que “és un trist”.

Moció perduda i guanyada

Numèricament no la guanyaran; serà la que menys vots tingui de les cinc que s'han registrat en 40 anys. Però els ultres obtindran diverses victòries parcials amb aquesta maniobra. En primer lloc, farà mal a Pablo Casado materialitzant allò que ja era gairebé un fet: que Santiago Abascal li ha arrabassat les regnes de l’oposició. En segon lloc, perquè Vox torna a situar a l’aparador públic i mediàtic els seus grans temes i la seva agenda ultraconservadora. De passada, la formació d’extrema dreta podrà situar i promocionar el seu candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, que serà l’encarregat de defensar la moció de censura davant del ple aquest dimecres. Els arguments són el de menys; simple farciment.