Malgrat la gravetat de la situació de l'atac rus a Ucraïna, Vox ha decidit que no signarà cap declaració institucional ni al Parlament català ni al basc sobre aquesta qüestió, ha culpat les forces independentistes d'estendre el terrorisme, i ha dedicat part d'un comunicat sobre la situació d'Ucraïna per criminalitzar les forces independentistes: "Vox no signarà cap declaració institucional al costat d'aquells partits que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional. Són precisament aquestes forces separatistes les que amenacen l'unitat de les nacions, les que van estendre el terrorisme a Espanya i ara busquen trencar la seva unitat a través del colpisme. La defensa de pau i la sobirania de les nacions passa pel rebuig al separatisme, per això Vox no donarà suport a cap declaració al costat d'ells".

Així ho ha dit el grup d'ultradreta en l'escrit, on més enllà de les crítiques, una vegada més, contra els partits independentistes, ha volgut condemnar "la violació de la sobirania i la integritat territorial de Ucraïna" per part de les forces militars russes en les últimes hores. Els de Vox han assegurat que rebutgen la invasió militar i han exigit a Vladímir Putin que aturi immediatament les operacions militars i es detingui el conflicte per tornar a la via de la diplomàcia.

Sánchez i Borràs

Tot plegat arriba després de l'agressió militar russa contra el territori ucraïnès, que en les seves primeres hores ja ha causat morts i ferits. Tan bon punt s'ha conegut la notícia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cancel·lat la Conferència de Presidents que s'havia de produir demà divendres a La Palma. El govern espanyol ha condemnat enèrgicament la invasió militar d'Ucraïna per part de la Federació Russa. A través d'un comunicat l'executiu ha afirmat que es tracta d'una "agressió completament injustificada, d'una gravetat inèdita, i una violació flagrant del dret internacional que posa en risc la seguretat global i l'estabilitat".

També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha iniciat avui el ple del Parlament amb unes paraules dirigides al conflicte. Ha valorat les últimes informacions com una "pèssima notícia", perquè l'acció militar de Rússia que podria ser l'inici de la invasió a Ucraïna "vulnera greument el dret internacional", i per aquest motiu ha reclamat a la Unió Europea i als organismes internacionals una acció decidida per a la resolució del conflicte per vies democràtiques.

 

La presidenta de la Cambra catalana ha lamentat que la violència i la guerra continuïn sent considerats mètodes de resolució de conflictes territorials, i ha apel·lat a la mediació per "preservar la vida i els drets humans a Ucraïna". A més, ha desitjat la fi de les hostilitats i ha reclamat el retorn a la via de negociació i diplomàcia: "Que mai la força s'imposi per damunt de la democràcia i la negociació, perquè la violència mai soluciona cap conflicte polític"