La Conferència de Presidents que s'havia de produir demà divendres a La Palma se suspèn per l'atac militar de Rússia contra Ucraïna, segons han informat fonts del Palau de la Moncloa. La trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els caps dels executius autonòmics no se celebrarà davant la crisi a l'est d'Europa. Una qüestió que havia alterat l'agenda de Sánchez, ja que, en comptes d'acudir aquest dijous al costat dels reis a un homenatge al poble de la Palma per la seva exemplaritat davant l'erupció del volcà de Cimera Vella, es desplaçarà a Brussel·les per assistir a una reunió extraordinària dels líders europeus per analitzar la situació a Ucraïna. Per informar de la posició espanyola davant l'atac de Rússia, Sánchez ha demanat comparèixer al Congrés en un ple, que fonts del govern espanyol assenyalen que se celebrarà dimecres que ve, 2 de març. Per altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja havia confirmat feia dies que no hi assistiria a la Conferència de Presidents. 

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero, ha afirmat en una entrevista a RNE que "és convenient i oportú que concentrem tota la nostra atenció en aquesta matèria, i els temes, assumptes i les matèries que volíem abordar en la Conferència de Presidents poden esperar una mica més", i espera que aquest fòrum multilateral es pugui reprendre al més aviat possible. Paral·lelament, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha concretat que se suspenen tots els actes previstos a La Palma i també l'homenatge d'aquesta tarda en el qual havien de participar els reis i una comissió mixta que s'havia de celebrar aquest dijous al matí. "Ho suspenem tot", ha confirmat en una entrevista a TVE.

Condemna la invasió militar d'Ucraïna

El govern espanyol ha condemnat enèrgicament la invasió militar d'Ucraïna per part de la Federació Russa. A través d'un comunicat l'executiu espanyol ha afirmat que es tracta d'una "agressió completament injustificada, d'una gravetat inèdita, i una violació flagrant del dret internacional que posa en risc la seguretat global i l'estabilitat". D'altra banda, s'ha anunciat que el Consell de Seguretat Nacional es reunirà avui al Palau de la Zarzuela, a les 12.00 hores, sota la presidència del rei Felip VI. "Exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa", reclama el govern espanyol. En aquest mateix comunicat, s'afirma que "estem coordinats amb els socis de la Unió Europea i aliats de l'OTAN per a una resposta adaptada a la gravetat de l'actuació il·legal de la Federació Russa". En aquest sentit, han afirmat que el president del Govern, Pedro Sánchez, assistirà a la celebració del Consell Europeu extraordinari convocat d'urgència per establir la resposta de la UE enfront d'aquesta intolerable invasió militar.