ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Ucraïna ha trencat relacions diplomàtiques amb Rússia. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que el seu país trenca relacions diplomàtiques amb Rússia després de l'agressió militar contra el territori ucraïnès ordenada pel president rus, Vladímir Putin. El cap del Kremlin ha posat en marxa una ofensiva militar russa contra Ucraïna abans dijous a les quatre de la matinada, després de retransmetre un discurs on anunciava una "operació militar especial" per "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna. 

"Donarem armes a tothom que vulgui defensar el país. Estigueu preparats per donar suport a Ucraïna a les places de les ciutats", ha dit Zelenski a través de les xarxes socials. "Aixecarem sancions a tots els ciutadans d'Ucraïna que estiguin disposats a defensar el nostre país com a part de la defensa territorial amb armes a la mà", ha afegit a través d'un tuit uns minuts més tard.

 

Compara l'atac de Rússia amb els de l'Alemanya nazi

"Rússia ha atacat de manera traïdora el nostre Estat de matinada, com ho va fer l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Avui dia, els nostres països es troben en costats diferents de la història mundial. Rússia s'ha embarcat en el camí del mal, però Ucraïna es defensa i no renunciarà a la seva llibertat sense importar el que pensi Moscou". 

"Hem trencat relacions diplomàtiques amb Rússia. Per a tots aquells que encara no han pres consciència, ara és hora de sortir a protestar contra la guerra amb Ucraïna". 

Es declara la llei marcial

Zelenski ha declarat la llei marcial a tot el país després de l'atac de Rússia a Ucraïna aquesta matinada. Però què implica la llei marcial? La llei marcial és una situació d'excepció d'aplicació de les normes legals ordinàries d'un país per la qual s'atorguen facultats extraordinàries a les forces armades o a la policia. S'acostuma a aplicar en països en guerra o quan hi ha una rebel·lió.

Rússia ataca Ucraïna

Putin ha posat en marxa una ofensiva militar russa contra Ucraïna abans de dijous a les quatre de la matinada, després de retransmetre un discurs on anunciava una "operació militar especial" per "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna. En aquest context, i per l'operació en marxa, segons sembla, Rússia hauria cancel·lat vols fins al dia 2 de març.

Per ara, segons recullen mitjans internacionals, hi hauria hagut explosions a ciutats com Odessa, Mariúpol, Khàrkiv, Dnipró i la capital, Kíev. De moment, però, la informació és complicada i confusa. Encara amb informació confusa, podria ser que tropes russes haguessin arribat a la ciutat de Khàrkiv, prop de la frontera i segona ciutat del país. No ha quedat clar l'impacte dels moviments que ha realitzat Rússia sobre Ucraïna, però Putin ha assegurat que "els nostres plans no inclouen l'ocupació de territoris ucraïnesos. No imposarem res a la força". 

Imatge principal: Un protestant a Letònia sosté un cartell de "Stop Putin" / Efe