ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Consternació mundial per la invasió russa a Ucraïna, que de moment ha causat vuit morts i una desena de ferits en les primeres hores de l'atac. Just iniciar-se el ple del Parlament, la presidenta, Laura Borràs, ha valorat les últimes informacions com una "pèssima notícia", perquè l'acció militar de Rússia que podria ser l'inici de la invasió a Ucraïna "vulnera greument el dret internacional", i per aquest motiu ha reclamat a la Unió Europea i als organismes internacionals una acció decidida per a la resolució del conflicte per vies democràtiques.

La presidenta de la Cambra catalana ha lamentat que la violència i la guerra continuïn sent considerats mètodes de resolució de conflictes territorials, i ha apel·lat a la mediació per "preservar la vida i els drets humans a Ucraïna". A més, ha desitjat la fi de les hostilitats i ha reclamat el retorn a la via de negociació i diplomàcia: "Que mai la força s'imposi per damunt de la democràcia i la negociació, perquè la violència mai soluciona cap conflicte polític", ha tancat Borràs.

 

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit cancel·lar la Conferència de Presidents prevista per a aquest divendres a la Palma. El rei presidirà aquest dijous al Palau de la Zarzuela una reunió del Consell de Seguretat Nacional a la qual assistirà Sánchez per analitzar la situació a Ucraïna després de l'atac de Rússia.

Atac militar amb morts i ferits

Tot plegat arriba després que Vladímir Putin hagi anunciat un atac militar sobre Ucraïna. En un missatge que s'ha retransmès a les quatre de la matinada, el president rus ha evitat parlar d'una invasió a Ucraïna, però ha exigit al govern ucraïnès la desmilitarització del país. Rússia ha justificat les seves accions sobre el territori ucraïnès com una acció d'ajuda i protecció de les persones a les repúbliques populars de Donbass. En el seu discurs televisiu, Putin ha insistit que Rússia no planeja l'ocupació d'Ucraïna, però la percepció de la comunitat internacional és diferent. Les accions russes han estat ràpidament condemnades per l'ONU i diversos dels seus estats membres.

Després d'aquest anunci l'assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnès, Anton Geraschenko, ha informat de les primeres morts i ferits: "Una dona i un nen han resultat ferits a la regió de Konopot, on s'ha cremat un cotxe. A la ciutat de Podolsk de la regió d'Odessa, set morts, set ferits i 19 desapareguts a conseqüència d'un bombardeig. A la ciutat de Mariúpol, regió de Donetsk, hi ha un mort i dos ferits".

Les tropes russes també han atacat les unitats de la 17 Brigada de Tancs de Kryvyi Rih, a la regió de Dniepropetrovsk, una unitat militar a Krasnopilia, regió de Sumy, i un pont sobre el riu Inhulets, afluent del Dniéper, ha assenyalat. Guersaschenko ha afegit que al districte Mykolaiv, al nord-est d'Odessa, una persona ha resultat ferida durant un atac contra un aeròdrom militar, mentre que a Semyjatky, districte de Jersón, ha mort un jove de 17 anys.

Von der Leyen

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha condemnat aquest dijous l'"atac bàrbar" que Rússia ha iniciat aquesta matinada contra Ucraïna i ha anunciat noves sancions europees contra "sectors estratègics" russos, entre elles, un bloqueig dels seus bancs al mercat europeu. "Una vegada més, al centre d'Europa dones i homes innocents estan patint. Condemnem aquest atac bàrbar i l'argument cínic per justificar-ho", ha dit Von der Leyen en una declaració a la premsa juntament amb l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell. Borrell ha afegit que el paquet de sancions que preparen serà el "més massiu i dur que hàgim adoptat mai" i ha advertit el president rus, Vladímir Putin, que si no fa marxa enrere Rússia es veurà "sotmesa a un aïllament sense precedents".