Els partits independentistes que es presenten a les eleccions generals, Esquerra Republicana (ERC) i Convergència (CDC), només van obtenir el 29% dels vots als comicis del 20 de desembre. A més, les enquestes electorals no suggereixen que hagin de millorar resultats aquest 26 de juny. Per això mateix, és normal que algú es pregunti on són els independentistes que van arribar al 47,8% dels vots a les eleccions del 27 de setembre al Parlament de Catalunya. L'independentisme s'ha desinflat?

Segons les dades que ofereix el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat en el seu últim baròmetre, es pot observar que ERC i CDC no van aconseguir mobilitzar tot el vot de Junts pel Sí i la CUP cap a les seves candidatures el 20-D.

Segons les mateixes dades, el vot independentista no es va volatilitzar, es va repartir entre Esquerra (30%), Convergència (27,9%), l’abstenció (i altres 21,5%) i En Comú Podem (20,6%). I sembla que per aquestes noves eleccions el vot independentista es tornaria a repartir.
 


ERC i CDC no aconsegueixen aglutinar tot l’independentisme en unes eleccions espanyoles. Per una banda, sembla que bona part de l’independentisme (20,6%) no es tornaria a veure cridat a participar en aquestes noves eleccions; per l’altra banda, En Comú Podem, segons el CEO, tornaria a tenir votants independentistes entre els seus, concretament el 36,4%. Una dada que coincideix força amb la que s’observa a l’últim baròmetre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per El Periódico, on el 39,4% dels que tenen intenció de votar En Comú Podem se senten independentistes, és a dir, aquests acapararien el 21,8% dels vots globals independentistes. 

La pregunta llavors és, tornaran a partits independentistes en unes eleccions catalanes aquests vots que ara són a En Comú Podem i a l’abstenció? La resposta és que sembla que sí, ERC i les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) recuperarien segur a unes eleccions al Parlament el 58,1% dels vots independentistes que van votar En Comú Podem; i l’abstenció independentista tornaria a mobilitzar-se al Parlament cap a ERC, CDC i les CUP segons les dades del CEO. Dades que coincideixen força amb el suport independentista que pronostica l’última enquesta electoral de GAD3 per La Vanguardia al Parlament de Catalunya amb un 44,5% de vot a partits independentistes (ERC, CDC i CUP) i un 48,4% de catalans que votarien a favor de la independència en un referèndum, que puja al 52,43% si descompten la gent que afirma que no votaria.

En definitiva, l’independentisme sembla que es manté sòlid com una roca, els percentatges no han variat substancialment; simplement a les eleccions generals, a falta d’unitat d’acció entre les forces independentistes, el vot d’aquestes està seguint estratègies diferents i, com a conseqüència, s’acaba repartint. La realitat que ens mostren les dades és que es manté la majoria independentista que es va visualitzar al Parlament el 2015, encara que aquesta no sigui representada a les properes eleccions del 26 de juny al Congrés dels diputats.