La batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso dona, de moment, una victòria clara a la presidenta madrilenya. Segons una macroenquesta elaborada per SocioMétrica, pel diari El Español, un 43,9% dels votants del Partit Popular prefereixen Ayuso per ser la propera candidata a la presidència del govern espanyol. La patacada de Casado és sonada ja que no queda ni segon. De fet, el candidat que faria ombra a Ayuso és el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo amb un suport del 18% dels electors i hauríem de desplaçar-nos fins a la tercera posició per trobar un Casado en hores baixes, tan sols un 24,4% dels votants opten per qui, encara ara, és l'actual líder del partit.

Malgrat tot, el perfil de Feijóo continua agradant perquè és el menys ideològic i el més constant: continua guanyant a casa seva, de forma discreta compleix amb l'encàrrec i és el president autonòmic popular més ben considerat. La seva nota final és d'un 7,2 per davant del president andalús Juanma Moreno (6,2) i la mateixa Ayuso (6).

Si seguim mirant el rànquing general de candidats, després de Casado, trobem que l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, és el quart candidat preferit per disputar-se arribar a La Moncloa. I tanca les cinc primeres posicions, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno. A tall anecdòtic, el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, és sisè però lluny dels altres, amb tan sols un 0,5% dels enquestats a favor d'ell. Un Mañueco que està seguint la mateixa estratègia que Ayuso per frenar la pujada de Vox a Castella i ha guanyat el relat mediàtic a socialistes i Podemos gràcies a la manipulació de les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la crítica a les macro granges com a sistema que va en contra de la ramaderia extensiva i no frena els nivells de contaminació de l'aigua i el sòl rural.

Mañueco compta amb Ayuso per guanyar

Les eleccions a aquesta comunitat són el proper 13 de febrer i Mañueco ha volgut comptar amb Ayuso per enfilar la seva nova victòria. En un esmorzar informatiu celebrat aquest matí per Tribuna Forum Europa, la mateixa presidenta madrilenya ha estat presentada com la nova líder popular i han posat l'accent en l'enquesta publicada. Ayuso ha reiterat que "poden comptar amb el suport dels madrilenys" i ha tret pit de les seves arrels castellanes.

Com a model per aquesta comunitat, ha demanat que segueixin l'exemple de la Comunitat de Madrid que aposta per donar suport a la monarquia, "ser l'aparador de l'avantguarda política" i "lluitar contra els anticonstitucionalistes". Malgrat les lloances, Ayuso calla quan la presenten com la futura candidata popular. Les seves declaracions, fins ara, sempre han estat lligades a Madrid i s'ha desmarcat de fer un pas més enllà en la seva carrera política.

Ayuso, també per davant de Sánchez

Més enllà dels bons resultats d'Ayuso entre la parròquia popular, l'enquesta també ofereix una mirada més àmplia sobre el favorit, per majoria, a ocupar La Moncloa sense tenir en compte el color polític. Així doncs, amb indiferència d'uns o altres, Ayuso treu el favoritisme de Pedro Sánchez per presidir el govern espanyol. Ayuso és la favorita del 38% dels enquestats per optar a la Presidència del Govern com a candidata del PP.

Aquest suport es dispara fins al 78,4% entre els votants de Vox, mentre que el 37,4% dels simpatitzants de Ciutadans també l'assenyalen com la millor candidata possible del PP. Aquesta valoració contrasta amb el profund rebuig que Ayuso provoca entre els votants socialistes: només el 4% veuria bé que liderés les llistes del PP en unes eleccions generals.

Totes les premisses puntuen Ayuso. A tall d'exemple, per comunitats o grups d'edat. Ayuso rep el suport més gran a Castella i Lleó (44,5%), Castella-la Manxa (43,5%), Andalusia (40,8%), País Valencià (39,4%) ) i Comunitat de Madrid (37,8%). També entre els catalans seria la favorita per encapçalar les llistes del PP, encara que amb un suport menor (30,2%). Entre els joves, seria la millor candidata del PP a la Presidència segons el 54,3% dels enquestats de 18 a 30 anys.

Fotografia de portada: la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, protagonitza un esmorzar informatiu de la Tribuna Forum Europa, aquest dilluns, a Madrid