El Parlament celebrarà la setmana que ve el debat dels pressupostos del 2017 de cada conselleria i ho farà en les 13 comissions de la Cambra que han d'analitzar els comptes de cada departament i decidir si segueixen endavant.

Al desembre, el ple va aprovar tramitar els comptes en el seu conjunt -amb el vot de JxSí i el suport parcial de la CUP- i el reglament estableix que ara s'han de debatre fragmentades en cada comissió perquè els consellers presentin els números i els partits exposin les seves esmenes.

L'interès se centrarà en si la CUP dóna el seu aval als pressupostos en cadascuna de les comissions convocades o posa en dificultats JxSí perquè es tramitin determinades partides que els anticapitalistes no comparteixen.

Si el pressupost supera el debat en cada comissió, la tramitació pressupostària continuarà fins que l'1 de febrer la Comissió d'Economia i Hisenda elabori el dictamen sobre els comptes.

Després de la publicació d'aquest dictamen en el Butlletí Oficial del Parlament, els partits tindran tres dies hàbils per decidir si porten els comptes al Consell de Garanties Estatutàries perquè avaluï la seva constitucionalitat.

Si cap partit ho fa, el Parlament té previst celebrar el debat final dels comptes en un ple el dimecres 8 i el dijous 9 de febrer.

Els problemes per al Govern i per JxSí sorgirien si la CUP decidís rebutjar els pressupostos en alguna de les seccions pressupostàries que es debatran en comissió la setmana que ve.

Si es produeix aquest rebuig, el president de la comissió ha de comunicar-ho a la presidenta del Parlament, que haurà de portar aquesta decisió perquè el ple de la Cambra decideixi si la ratifica.

Si el ple ratifica el rebuig, la secció pressupostària es tornarà al Govern perquè en presenti una de nova.

Llavors s'obririen dos escenaris: o el Govern hauria de retirar el projecte de llei de pressupostos al complet o la tramitació dels comptes quedaria en suspens fins que l'Executiu presenti una nova proposta de secció que sigui avalada pel ple.

Qualsevol dels dos escenaris suposaria un fre al procés sobiranista, ja que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va advertir que si no hi ha pressupostos, dissoldrà el Parlament i convocarà eleccions.

28 de gener

Si la CUP decideix aportar els seus vots en les 13 comissions perquè continuï la tramitació dels comptes, no prendrà una decisió sobre si dóna el seu definitiu als pressupostos fins a una reunió dels seus òrgans interns que farà el 28 de gener.

El primer conseller a presentar els comptes en comissió serà el d'Economia, Oriol Junqueras, que ho farà el dilluns 16 a les 11 hores, i conclourà la ronda de compareixences la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, divendres a les 11.30 hores.