La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dijous el pla que el seu departament ha preparat per implementar i permetre que els catalans a l'estranger puguin participar de les eleccions a través de vot electrònic.

Segons Borràs, el Govern té previst aprovar el pla aviat, i el Parlament haurà de tramitar una "llei electoral parcial" que inclogui aquesta modalitat de vot i l'encaixi amb la LOREG, la norma estatal que regula els processos electorals a hores d'ara a Catalunya.

Els terminis amb què treballa el Govern preveuen que el sistema pugui estar llest i la llei aprovada al proper mes de juny, cosa que permetria que es pogués utilitzar en les properes eleccions al Parlament, si finalment se celebren quan el full de ruta de l'executiu marca que se celebrarien els comicis "constituents".

El sistema presentat preveu l'acreditació virtual i el vot a través d'unes credencials certificades, i substituiria el problemàtic "vot pregat" de l'Estat que tants problemes ha donat.

Borràs assegura que la plataforma prevista no és contrària a l'ordenament jurídic espanyol i creu que l'Estat no hi posarà problemes perquè "no s'entendria" que impedís els catalans posar solució als problemes que tenen els residents a l'estranger per "exercir un dret fonamental".