Europa té la mirada posada sobre Alemanya. Els 60,4 milions de ciutadans majors d'edat han d'escollir quins partits formaran part del Bundestag - la cambra baixa del Parlament - perquè aquests, al seu torn, designin un nou canceller. Una de les figures més destacades en aquest escenari és dofí d'Angela Merkel, Armin Laschet, el nou candidat de la coalició CDU-CSU (Unió Demòcrata Cristiana -Unió Social Cristiana).

Com és habitual en els comicis, la premsa s'ha ocupat de filmar com dels principals representants dels partits van als col·legis electorals i Laschet ha protagonitzat una curiosa escena: ha plegat el seu vot al revés abans de dipositar-lo a l’urna. Aquest fet podria fer que la seva papereta fos descartada, atès que així ho indica la llei electoral alemanya. 

Només cal fer un lleuger zoom a la imatge per veure què ha votat Laschet. Les dues X - com és lògic - assenyalaven l’opció de la coalició que ell encapçala. 

 

 

Tanmateix, segons la Comissió Electoral del país, els votants estan obligats a "plegar [la papereta] de manera que el seu vot no sigui reconeixible". En cas contrari, el vot ha de ser considerat nul durant el recompte, segons ha explicat  la televisió pública alemanya ARD.

Debat a les xarxes

Després de conèixer l'incident, s'ha iniciat un debat a les xarxes socials sobre la qüestió. El Comissari Federal d'Eleccions ha apuntat a través de Twitter que no era sorprenent que Laschet voti al seu propi partit, de manera que no s'observa "cap influència en els votants".

A més, ha assenyalat que les normes electorals són clares: "La Junta Electoral ha de rebutjar als votants que han plegat la papereta de tal manera que es pugui veure el vot. Això és per assegurar que altres votants no siguin influenciats". Així, si hi ha una papereta "mal doblegada", el comitè electoral de distribuir una nova papereta. "Si, malgrat tot, la papereta acaba a l'urna, ja no es pot separar i es considera vàlida", ha asseverat.

Convida a votar

Després de votar, Laschet ha fet una crida a la participació després d'exercir el seu vot i ha destacat la transcendència històrica d'aquestes eleccions. El candidat de la coalició ha destacat que el resultat d'aquestes eleccions decidirà el rumb d'Alemanya en els anys vinents. "Per això compta cada un dels vots", ha declarat davant el col·legi electoral, segons recull l'ARD. Així, ha animat a la participació "perquè els demòcrates puguin formar un nou govern".

Laschet ha votat en un col·legi de primària de barri de Burtscheid, a Aquisgrà, situat tot just a uns metres de casa seva.

 

El candidat conservador a la Cancelleria, Armin Laschet, exerceix el seu vot / Europa Press