El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimarts els decrets de convocatòria de les eleccions municipals, aprovat el passat dimarts pel Consell de Ministres, i de les eleccions autonòmiques del 28 de maig als 12 territoris on se celebren juntament amb les eleccions municipals. Els presidents de 12 comunitats autònomes van signar aquest dilluns els decrets de convocatòria. Són les Illes Balears, País Valencià, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-La Manxa, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja. També hi ha eleccions a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En aquesta ocasió no se celebraran eleccions autonòmiques a Catalunya, Andalusia, Galícia, el País Basc i Castella i Lleó. 

 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Quan començarà la campanya?

La campanya electoral començarà a les 00:00 hores del divendres 12 de maig i finalitzarà a les 24:00 hores del divendres 26 de maig. Les formacions polítiques podran presentar les seves candidatures a partir del 19 d'abril i fins al 24 d'abril. Dos dies després, el 26 d'abril, es publicaran les llistes i les juntes electorals informaran de possibles irregularitats i obriran un termini d'impugnació fins al 28 d'abril. El dia 2 de maig es coneixeran tots els candidats.

La data de constitució dels ajuntaments 

Per altra banda, segons el calendari que marca la publicació al BOE, els ajuntaments renovats a les municipals del 28 de maig es constituiran el 17 de juny, dia en què s'escolliran tots els alcaldes de l'Estat, sempre que no hi hagi pendent cap recurs contra la proclamació dels regidors. En aquests casos, hauran d'esperar fins al 7 de juliol. Tal com marca la LOREG, els regidors escollits poden ser candidats i serà alcalde aquell que tingui majoria absoluta, amb els seus propis regidors o amb el d'altres partits. Si ningú suma majoria, es proclamarà alcalde al regidor de la llista més votada. 

Ja es pot demanar el vot per correu

Aquest dilluns ja es va obrir el termini per demanar el vot per correu. Per fer-ho, els electors poden demanar la documentació a qualsevol oficina de correus fins al 18 de maig, deu dies abans de les eleccions. Un cop reclamada la documentació, l'Oficina del Cens Electoral ha d'enviar per correu certificat els documents i les paperetes del vot per correu fins al 22 de maig, sis dies abans de les eleccions. Els electors podran després enviar els seus vots acreditant la seva identitat. Cal tenir en compte que una vegada s'ha sol·licitat el vot per correu, queda impossibilitada l'opció d'anar a votar presencialment el dia dels comicis. Malgrat que finalment, la persona sol·licitant no acabi votant per correu, només la sol·licitud ja exclou, de manera definitiva, el vot presencial. 

El Govern convoca per al 28 de maig les eleccions al Conselh Generau d'Aran

Per la seva banda, el Govern ha aprovat el decret de convocatòria d'eleccions al Conselh Generau d'Aran, que se celebraran coincidint amb les eleccions municipals el 28 de maig d'aquest 2023. Ho va fer dimarts de la setmana a la reunió del Consell Executiu, que també va establir per decret la designació dels membres dels consells comarcals que surtin dels comicis de la primavera i de les entitats municipals descentralitzades (EMD).