JxCat ha preparat aquest matí davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una cuidada escenografia amb urnes de l'1-O per presentar la seva proposta d'activar la declaració d'independència al Parlament si s'aconsegueix un 50% dels vots. El que no s'esperaven és que el vent, que no ha deixat de bufar durant tot l'acte, es convertís també en protagonista.

Damunt de l'escenari han anat desfilant candidats de 14F i, per primer cop des que divendres van sortir amb el tercer grau de Lledoners, els quatre presos polítics de Junts, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn. Tot seguit, ha intervingut des de Waterloo Carles Puigdemont.

Fins aquí, les condicions metereològiques han resultat en algun moment inquietants, pels núvols que tapaven el sol i certes ràfegues amenaçadores. Però el moment en què el vent s'ha aixecat amb especial intensitat ha estat quan ha arribat el torn de la candidata Laura Borràs, fins al punt que ha demanat "pietat als fotògrafs" mentre els cabells li volaven descontrolats. "Hi ha gent que li agrada dir que ganaremos por los pelos. Però, no. Guanyarem per convicció", ha ironitzat.

El moment més complicat, no obstant, ha arribat quan Borràs ha emplaçat Pedro Sánchez a no actuar contra el tercer grau dels presos. Just quan ha advertit que "els que s'han de reeducar són els que no saben de que va la democràcia i el respecte a la llibertat" el vent s'ha aixecat amb fúria i no només han volat els cabells de la candidata, també han volat les tapes de les urnes i fins i tot alguna cadira, segons ha relatat la mateixa Borràs després de deixar anar un crit a l'escenari en témer que una de les cadires acabés estampada en el conseller Ramon Tremosa.

La ventada no ha anat a més i finalment no ha aconseguit impedir que els candidats de JxCat fessin pública la seva proposta per activar la declaració d'independència si s'aconsegueix el 50% dels vots i la unitat dels partits independentistes.

50889782418 691713c3bc k

Els presos polítics i Carles Puigdemont en un moment de l'acte de JxCat

Els presos i l'andar de talego

A banda d'aquest compromís, el que ha marcat avui l'acte ha estat la presència dels presos, rebuts a l'escenari amb crits de llibertat. Quim Forn, el primer a intervenir ha ironitzat que aquest matí havia trobat a faltar els seus companys de Lledoners. "Portem gairebé 1.200 dies esmorzant junts i fent la primera caminada pel pati posant-nos al dia de les coses que hem sentit a la televisió, el que hem llegit als diaris, totes les informacions que hem rebut al vespre i que ens agrada posar-les en comú. Avui els he trobat a faltar però he vist que al cap de poca estona tornem a estar aquí", ha explicat: "preparats pel que faci falta".

Rull ha reblat l'anècdota explicant aquests intercanvis d'informació al pati de la presó: "cada matí fem allò que se'n diu el andar taleguero que és passejar pel pati".

De la seva banda, Turull, que ha protagonitzat una contundent intervenció en què ha reclamant el TSJC si respectarà el resultat electoral, ha ironitzat que gràcies a la campanya telemàtica que imposa el coronavirus "no cal que la fiscalia i les clavegueres de l'Estat enviï els seus espies salmonetes perquè facin els seus informes i t'acabin acusant d'una sèrie d'atrocitats simplement per haver participat en un míting o un acte polític".

 

Laura Borràs, en un moment de l'acte de JxCat davant del TSJC