La lletrada de la Comunitat de Madrid i vocal designada a proposta del PPElena Hernáez, assumirà el cas contra els líders independentistes per les despeses de l'1-O i de l'acció exterior entre 2011 i 2018.

Això s'ha sabut després que el Tribunal de Comptes celebrés aquest dilluns el primer ple per repartir les carteres dels nous vocals sorgits del procés de renovació. Hernáez continuarà la tasca de l'exministra del PP, Margarita Mariscal de Gante, que va donar per tancada la instrucció just abans del seu cessament en el marc del relleu.

Els avals de la Generalitat

El repartiment deixa en mans del sector progressistamajoritari al nou Tribunal de Comptes- la sala d'apel·lacions, que haurà de resoldre els recursos que els líders independentistes han interposat contra decisions anteriors de l'organisme com la negativa a admetre els avals de la Generalitat de Catalunya.

Estarà formada per l'excap de gabinet de la ministra, Margarita Robles, Diego Íñiguez, la magistrada Rosario López, i de la que va ser subdirectora General del Notariat i dels Registres, Rebeca Laliga.

La nova composició 

Ha estat el primer ple presidit per la progressista Enriqueta Chicano i ha servit per designar com a presidenta de la secció d'enjudiciament a Rebeca Laliga. La secció d'Enjudiciament tindrà tres departaments.

El primer el dirigirà Rosario Garcia Álvarez, el segon Elena Hernáez, i el tercer Diego Íñiguez. Segons el Tribunal de Comptes, la nova distribució de competències té com a objectiu un funcionament "més flexible i coherent".

L'anterior lletrada 

Margarita Mariscal de Gante, exministra del Govern de José María Aznar, abans d'abandonar el Tribunal, Mariscal de Gante no va desaprofitar l'ocasió de donar per tancada la instrucció de la causa contra el referèndum del 2017.

A mitjans de novembre va notificar l'obertura del procediment jurisdiccional d'aquesta macrocausa que inclou les despeses de l'1-O i la política exterior del Govern entre el 2011 i el 2017, i on figuren com a investigats dos presidents i un vicepresident de la Generalitat, 16 consellers i 35 ex-alts càrrecs. En total, 54 exmembres del Govern.

Mariscal de Gante va ser la responsable dels dos processos oberts a la Generalitat, primer per la consulta del 9-N -que ja ha estat jutjat i condemnat- i després pel referèndum de l'1-O.

 

Imatge: Elena Hernáez prenen possessió del càrrec de vocal del Tribunal / EFE