La dimissió de Carlos Lesmes del capdavant del Tribunal Suprem (TS) i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es complica encara més. Aquest dilluns, el vocal moderat del CGPJ Wenceslao Olea ha presentat un recurs davant l'alt tribunal on reclama la suspensió cautelar urgent del nomenament del president interí de l'òrgan de govern dels jutges, Rafael Mozo, que substitueix el dimitit Lesmes. Cal recordar que aquesta decisió es va prendre en el CGPJ de manera contrària a l'informe que va encarregar Lesmes abans d'abandonar el càrrec per saber qui l'havia de substituir, i que el vocal en qüestió fou l'únic que va votar en contra.  Al seu torn, aquesta decisió va causar una bicefàlia en el Poder Judicial espanyol, perquè es va escollir el magistrat Francisco Marín Castán per reemplaçar Lesmes al capdavant del TS.

Olea creu que la bicefàlia va contra la llei

En el recurs presentat a la Sala del Contenciós-Administratiu del TS, Olea argumenta –en la línia de l'informe que va presentar el mateix Lesmes abans de plegar- que la llei obliga al fet que el president del CGPJ sigui la mateixa persona que ostenta la presidència del Suprem, norma que es va violar dijous passat, quan es va votar el nomenament de Mozo com a president interí del CGPJ i de Marín com a president en funcions del Tribunal Suprem. El recurs d'Olea –considerat un moderat dins membre del sector conservador- se suma a la demanda que també ha interposat el secretari general del CGPJ, José Luis Benito, pels mateixos motius. L'embolic es va fent més gros mentre es manté el bloqueig del sector conservador al nomenament dels dos magistrats del Tribunal Constitucional que els hi toca renovar, i mentre continua sense arribar l'acord entre el PP i el PSOE que ha de fer possible renovar el CGPJ.

48 per decidir si aplica cautelars

Un cop presentada la demanda, la secció sisena de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem disposa de 48 hores per decidir si adopta les mesures cautelaríssimes i urgents que li demana Olea i suspèn el nomenament de Mozo, o bé si les desestima a l'espera d'un estudi amb més profunditat de la demanda. Previsiblement, diversos magistrats d'aquesta sala s'hauran d'apartar de la decisió perquè van donar suport a l'informe de Lesmes que apuntava al fet que Marín Castán assumís alhora les presidències del CGPJ i del Suprem.