El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat aquest dijous que ha d'haver-hi un compromís "per escrit" per part del govern espanyol com a condició perquè el PP faciliti la renovació dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Feijóo reclama que en aquest acord escrit, ha de constar, que una vegada renovat el CGPJ, hi haurà una reforma de la llei per a l'elecció d'aquest òrgan, que doni més pes als jutges, malgrat la negativa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El dirigent popular considera que els acords s'han de reflectir per escrit, ja que "els orals, són només converses", en aquest sentit, ha advertit al govern espanyol que els ciutadans valoren més els acords per escrit que no pas "els comentaris en rotllanes". "No conec cap acord que no s'escrigui, que no se signi, que no comprometi a les parts. Per tant, seria molt sorprenent arribar a un acord oral amb un govern en una cosa tan transcendental com el Poder Judicial", ha manifestat el líder el PP.

En declaracions als mitjans després d'assistir a una trobada informativa amb el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, organitzat per Fòrum Europa a Madrid, el líder dels populars ha insistit en la seva petició que en un termini de sis mesos el mateix CGPJ elabori una proposta per fer possible que "els jutges elegeixin els jutges". Segons ha detallat Feijóo, aquest acord per escrit, ha d'incloure les incompatibilitats dels membres del govern espanyol, dels governs autonòmics, de diputats i de senadors per tornar al Poder Judicial. 

Acabar amb les portes giratòries 

El plantejament que demana Feijóo també té "requisits" per "acabar amb les portes giratòries" o renovar de manera conjunta el Tribunal Constitucional i el CGPJ ha assegurat: "La nostra postura és coneguda, i és la que vaig traslladar en la Moncloa. Sobre això estem avançant". Des del mes de juliol, el PP proposa deixar en mans dels nous vocals del CGPJ el plantejament de la reforma del mateix Consell, sense exigir la postura de l'elecció directa del torn judicial per part dels magistrats. "No donaré instruccions al Consell General, si arribem a aquest acord tindrà un mandat per complir amb l'informe de l'estat de dret i avançar en propostes de modificació de la llei orgànica perquè jutges i magistrats tinguin un pes determinant, substancial, en l'elecció", ha explicat.

Feijóo es compromet a reformar la llei si aconsegueix formar govern i davant la possibilitat que l'Executiu no compleixi, ha advertit que els espanyols valoren als qui es comprometen a millorar la independència judicial en propostes per escrit. A més, ha defensat que sis mesos són suficients per a tenir l'informe del CGPJ i ha recordat que el comissari europeu de Justicia, Didier Reynders, va deixar "clar" que Espanya no ha d'arribar a la presidència rotatòria de la Unió Europea, en el segon semestre de 2023, sense haver "avançat en la modificació de la llei donant-li més competències als jutges i magistrats en el seu propi òrgan de govern".