José María Macías Castaño és un vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a més col·labora escrivint articles d'opinió al digital El Español. L'últim text que ha escrit dona per fet que hi haurà morts a Catalunya a causa del procés. "Qui serà el primer mort de Catalunya?", es pregunta el vocal en un text on comença afirmant que "cap soldat vol ser l'últim mort d'una guerra" tot i que en el moment que hi participa "assumeix que el poden matar".

Macías Castaño, nascut a Barcelona, assegura que "Catalunya es dirigeix cap a un desastre previsible i que desconcerta" i afegeix que "és impossible viure en una situació de greu anormalitat, no afrontar-la i que no passi alguna cosa encara més greu".

El vocal justifica el seu temor amb "tres indicis, els tres en una mateixa setmana": El primer creu que és l'acord adoptat la setmana passada pel CGPJ en què s'insta la fiscalia a supervisar l'acció dels Mossos davant "d'atacs a jutges i jutjats a Catalunya".

El segon indici que preocupa Macías Castaño, i que el fa pensar que pot arribar "alguna cosa encara més greu" a Catalunya, és "l'amenaça de purga de certs sectors de la policia autonòmica catalana (els Mossos d'Esquadra). El vocal del CGPJ considera que el president Torra voldria cessar alguns càrrecs dels Mossos per "haver impedit que uns radicals violents massacressin els participants d'una manifestació legal i legítima". L'alt càrrec del CGPJ es refereix a les càrregues policials contra antifeixistes que protestaven alhora que es manifestaven partidaris del partit d'ultradreta Vox. 

El darrer indici que fa pensar a José María Macías Castaño que el procés podria comportar morts és la polèmica sobre la via eslovena a la qual va fer referència el president Torra: "Aquesta via va ser una guerra civil". A més a més, subratlla que "la via eslovena ja ha començat a Catalunya"; el vocal insisteix a recordar que "a Eslovènia, el seu Parlament va declarar unilateralment la independència i acte seguit va suspendre els seus efectes per negociar, us sona?", diu Macías Castaño en to irònic. 

Ell ho té clar, després de repassar aquests tres indicis dona per fet que "passarà alguna cosa irreparable: és una simple qüestió de probabilitat". Abans d'acabar, el vocal es pregunta qui serà el primer mort a Catalunya, s'ho pregunta i ell mateix es respon dubtant entre si serà "un jutge o un fiscal que tinguin una mala trobada amb un descerebrat". També vaticina que podria ser "un vianant que es troba amb els propietaris del carrer" o bé "un soldat de la nova pàtria que es deixi convèncer pels irresponsables que l'animen".