Els comuns no faran la traveta. La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha deixat palès aquest dimecres que el seu grup parlamentari veu bé l'acord de pressupostos al qual han arribat el Govern i el PSC. Malgrat la cessió d'ERC amb l'exigència de la B-40 i el consens en altres macroprojectes com l'ampliació de l'aeroport i el Hard Rock, els comuns asseguren que "s'ha complert" amb la seva línia vermella: ni una sola partida pressupostària per cap d'aquestes tres infraestructures. Un reclam reiterat en diverses ocasions i que s'havia fet saber que podria fer trontollar l'aprovació dels comptes si els liles es feien enrere, però que finalment no serà així.

Així doncs, en ulls de Jéssica Albiach l'acord entre l'executiu i els socialistes no aporta cap novetat excepcional i tan sols és una "declaració d'intencions" que no compromet de cap manera la Generalitat i que "difícilment es podrà dur a terme". Tot i això, la líder dels comuns sap que els projectes poden impulsar-se al Parlament, on comptaran amb el suport també de Junts i la dreta espanyolista. Però si aquest és el cas, els liles ja avisen que s'hi oposaran "de manera frontal". De tota manera, Albiach ha assenyalat que, més enllà d'aquests punts més calents, l'acord en la resta de punts no tensa gaire ni s'allunya de les seva visió de país. Tot el contrari: per la líder dels comuns, el PSC tan sols s'ha sumat a les propostes que ja havien fet en matèria d'energies renovables, sanitat i mobilitat. "Molts dels acords a que han arribat se sumen als fonaments que nosaltres havíem posat".

D'altra banda, també hi ha hagut un oferiment al Govern per si desitja apostar per mesures i polítiques que vagin en la línia oposada. Malgrat saber que "amb les majories actuals" no hi ha un suport prou fort, els comuns faran d'oposició transformadora, "empenyent qüestions positives i aturant els peus als que volen tornar al passat".

Advertiment: la legislatura pot ser curta

Però també hi ha hagut temps per a advertiments al president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Els acords estan per complir-se", ha reblat, recordant així el pacte al qual van arribar l'executiu i els liles ara fa un mes i mig. Si aquella entesa no es respecta, el president podria enfrontar-se a problemes. "La durada de la legislatura la decidirà Aragonès, però si no compleix els acords se li pot fer molt llarga o molt difícil", ha disparat, abans d'afegir que ja no valen excuses. I en tot cas, l'aprovació dels pressupostos no s'ha d'entendre mai com un acord d'estabilitat. Un advertiment que també ha fet unes hores abans el cap de l'oposició, Salvador Illa.