La defensa de Clara Ponsatí presenta avui els arguments contra la seva extradició. Avui està citada a la vista preliminar davant un tribunal d'Edimburg. 

Al març, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va emetre una euroordre de detenció contra la consellera, a qui se l'imputen càrrecs de rebel·lió i malversació de fons públics relacionats amb la declaració d'independència de Catalunya i la celebració del referèndum il·legal independentista de l'1 d'octubre del 2017.

Ponsatí es va lliurar a final de març i la justícia escocesa la va deixar en llibertat condicional amb mesures cautelars, pel que no pot sortir del país.

La vista preliminar, que comença a les 9 hores, està previst que duri al voltant d'una hora i mitja.

És la segona que es fa sobre l'extradició de Ponsatí i abans del judici que està fixat per al 30 de juliol.

La línia de defensa

La defensa de Ponsatí basarà els seus arguments en contra del seu lliurament a la justícia espanyola en el fet que els càrrecs que se l'imputen tenen una motivació política. Ponsatí compta amb Aamer Anwar com a representant legal i amb Gordon Jackson com a advocat defensor davant els tribunals, ja que en la justícia britànica hi ha dues figures de lletrats, un que representa i un altre que defensa.

Després de marxar a Bèlgica al costat del president Carles Puigdemont —en llibertat amb fiança a l'espera que la justícia alemanya es pronunciï sobre la seva extradició— i Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, Ponsatí es va reincorporar a començaments de març al seu lloc de professora d'Economia de la Universitat de St. Andrews a Escòcia.

Ponsatí ha posat en marxa una campanya de microfinançament per pagar les despeses de la seva defensa amb la qual ha recaptat fins ara unes 249.000 lliures (uns 282.000 euros).

El seu advocat, Aamer Anwar, creu que les autoritats espanyoles podrien fer canvis en els càrrecs que se li atribueixen a la seva clienta. I en aquest sentit, la sedició és el delicte que està sota sospita de tots.

El Tribunal Suprem va respondre a la justícia alemanya un dels requeriments obrint la porta al processament per sedició aquest abril passat per si els jutges consideren que no es donen els requisits per lliurar-lo per rebel·lió en no apreciar violència en els fets. "Em sembla que les autoritats espanyoles estan intentant canviar els càrrecs perquè tenen por de perdre", diu Anwar, que afegeix que l'objectiu és "intentar suavitzar els càrrecs perquè Puigdemont i els seus companys tornin a Espanya per ser jutjats".