Tenir el govern en funcions des de fa gairebé un any li està sortint car a Espanya. I és que les visites de mandataris internacionals a la Moncloa s'han enfonsat des del passat mes de febrer, quan Sánchez va rebre l'última visita d'un dirigent estranger. Concretament, la del president del Perú, Martín Vizcarra.

Fonts diplomàtiques d'un dels grans Estats-membre de la UE reconeixen la seva frustració pel fet de tenir aturats viatges a Madrid d'alguns ministres pel bloqueig polític a Espanya, segons ha avançat El País.

Les úniques visites que ha rebut Sánchez des que va començar l'espiral d'eleccions i negociacions fallides per formar Executiu han estat les de dirigents de la UE que no tenen res a veure amb els calendaris polítics, com és el cas del president del Consell Europeu, Donald Tusk, la presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el comissari europeu pel Pressupost, Günther Oettinger, i més recentment el president del Consell Europeu, Charles Michel.

L'altra figura del govern en funcions afectada pel bloqueig ha estat la del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, que en els darrers mesos només ha rebut la visita del ministre britànic pel Brexit, Stephen Barclay, o el ministre d'Exteriors del Senegal, Amadou Ba.

El govern liderat per Sánchez ha intentat compensar aquesta sequera fent acte de presència a les principals cimeres internacionals que s'han celebrat aquest any, com són les cimeres europees o l'Assemblea General de l'ONU, que va tenir lloc el passat mes de setembre a Nova York.

A més, Espanya també ha aconseguit esgarrapar l'organització a Madrid de la cimera pel clima ―que estava prevista que se celebrés a Santiago de Xile a principis d'aquest mes de desembre― aprofitant la inestabilitat que viu el país llatinoamericà a causa de les intenses protestes contra el govern.