Sembla que Pedro Sánchez té l’agenda massa plena per parar més d’un matí a Catalunya. El socialista aterra en una visita llampec aquest dissabte a l’Hospitalet de Llobregat per participar en l’acte central de campanya del PSC. S’espera que Sánchez doni una mica de vida i energies a una campanya socialista que ha optat per passar desapercebuda i evitar ser el centre de cap polèmica.

En un principi, Sánchez tenia previst fer dues visites a Catalunya, una a Lleida aquest dissabte i una altra a Barcelona i Santa Coloma de Gramenet dilluns. Al·legant motius d’agenda, des de Ferraz, s’ha cancel·lat la previsió de dilluns i s’ha optat per un acte d’aposta segura per dissabte. L’Hospitalet era un dels bastions històrics dels socialistes a les generals i, tot i que el passat 20-D van perdre’n el lideratge a favor d’En Comú Podem, el PSC encara es manté com a segona força amb un 25% dels vots.

Aquesta reducció de la presència de Sánchez a Catalunya contrasta amb l’estratègia de campanya que el partit va dur a terme el 20-D. En aquella ocasió, el candidat a la presidència va acompanyar Chacón en dues ocasions. A més, les dates escollides van ser jornades tan simbòliques com la d’inici i la de tancament de campanya.

Moments difícils pel PSC

El líder socialista, que aquesta vegada ha decidit centrar-se més a Madrid, deixa a l’estacada Meritxell Batet a l’inici de la segona setmana d’una campanya que no està sent fàcil pel PSC. I és que de contratemps no els en falten.

Batet només fa un parell de mesos que va aterrar a Barcelona a corre-cuita, després de molts anys a Madrid, per tapar el buit de la renúncia de Carme Chacón. Els resultats del partit a Catalunya estan en caiguda lliure des del 2008 i han passat de tenir 25 diputats a aconseguir-ne només 8. En Comú Podem s’ha fet amo de molts dels grans feus del PSC dins i fora del cinturó roig. En el debat independentista, el PSC segueix defensant la reforma de la Constitució, una opció que pel que sembla perd adeptes dia a dia, en un escenari cada cop més polaritzat.

Lleida, un diputat en perill

Lleida és una zona on el partit havia d’abocar esforços per mantenir el diputat que van aconseguir el 20-D al quedar-se amb el segon escó de Democràcia i Llibertat (DiL) per una mica menys de 1.300 vots de diferència. La visita de Pedro Sánchez hauria estat de gran ajuda en aquella demarcació que, finalment, s’haurà de conformar amb un acte de Batet en solitari.

Ni Felipe, ni Susana

A banda del secretari general del partit, Batet ha rebut ja a l’expresident espanyol José Luís Rodriguez Zapatero, i l’exministre Jordi Sevilla, i s’espera a Patxi López, secretari general del partit socialista basc i fins ara president del Congrés. Però aquesta desfilada de cares conegudes del partit tampoc iguala el desplegament organitzat pel 20-D.

Un dels grans absents és l’expresident del govern espanyol Felipe González. Batet s’ha passat mítings i diàlegs recordant els drets i les llibertats que es van aconseguir a la sortida de la dictadura amb el PSOE al capdavant del govern. Per això, al PSC li hauria anat perfecte poder tenir en viu i en directe la figura de González i tots els valors de la Transició que aquest representa per a bona part del seu electorat, sobretot pels votants més grans. Però sembla que no podrà ser.

Pel que fa la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, tampoc visitarà Catalunya, a diferència del 20-D. Aquesta vegada, la baronessa està portant més problemes que no pas solucions en fer de l’anticatalanisme una de les banderes de la seva campanya, cosa que deixa Batet en una posició complicada.

Davant d’aquest panorama, el partit assegura que són ells els qui no han demanat la presència de més líders estatals i es renten les mans de la cancel·lació de Pedro Sánchez: “Ni idea, això és cosa de Ferraz”.