Pablo Iglesias citava Karl Kautsky al seu compte de Twitter quan, la setmana passada, va publicar-se que qui fou vicepresident del govern espanyol obriria un bar a Madrid: “Les tavernes són l’últim bastió de la llibertat del proletariat”. Aquest dimarts, ElNacional.cat ha estat present a l’aixecada de persiana del local, a les dotze del migdia. La Taverna Garibaldi no ha obert les portes al públic fins a la una del migdia. Però el poeta Sebastián Fiorilli, un dels tres socis del bar (juntament amb el fundador de Podemos), ens ha deixat entrar-hi cinc minuts. Ens ha explicat que no temen per la seguretat, que ja tenen taules reservades fins al mes de juny, i que a Pablo Iglesias se’l podrà veure al local dos cops per setmana.

Però estarà servint copes? Dilluns, durant els preparatius per obrir aquest dimarts, l’exvicepresident espanyol contestava al telèfon del local, anotava reserves i netejava coberts. Reconeixia estar “nerviós”, en un vídeo publicat a les xarxes socials. Fiorilli ens explica que en principi, no serà habitual veure Iglesias servint canyes, tot i que alguns dies sí. Preguntat per si no els preocupa tenir el fundador de Podemos tan exposat, el poeta assegura que no els preocupa tenir cap problema de seguretat, perquè “ell ja no està ficat en política”, i “confiem que aquí tothom vingui a sopar bé i passar-ho bé”. “Aquí la gent vindrà a trobar música de cantautor, presentacions de llibres i gastronomia italiana”, ens explica. 

Al costat de la barra hi ha penjada una bandera palestina. I a les altres parets del bar hi ha pòsters de referents de l’esquerra espanyola i europea. Hi ha penjades, per exemple, dues fotografies de Raffaella Carrà i de Pepa Flores (Marisol) amb el lema “Vota Comunista”. Fiorilli ens ha explicat durant la visita que cada dia el local tancarà fent-hi sonar el Bella Ciao. La idea d’obrir aquest bar, ens explica també, va néixer just abans de les vacances de Nadal.

 

Sorprèn que un dels socis d’aquest local posi en dubte que la Taverna Garibaldi passarà a ser a partir d’ara meca de molts ciutadans que vulguin exercir la protesta política. Aquest dilluns ja es va produir un incident que, en principi, el desmenteix. 24 hores abans que el bar obrís les seves portes, un grup d’anarquistes va fer pintades a la façana del local demanant la retirada d’un còctel dedicat a José Buenaventura Durruti, referent de l'anarquisme espanyol. "Exbicepresident, exigim la retirada immediata del còctel Durruti Dry Martini o el proletariat anarquista passarà a l'acció"

La Taverna Garibaldi, al madrileny barri de Lavapiés

El bar de Pablo Iglesias es troba al centre de Madrid, a només deu minuts de la Puerta del Sol i de la Plaza Mayor. Es troba, concretament al número vuit del madrileny carrer d’Ave María, a Lavapiés. Aquest barri és, si es fa una comparació amb Barcelona, el Raval de la capital espanyola: centre històric, carrers estrets, turistes, immigració, cultura, droga… alguns dels seus carrers esdevenen hostils quan es fa fosc, però no tant com a Ciutat Vella, a la capital catalana; tot sigui dit. És de les poques zones de la ciutat on el PP encara no aconsegueix guanyar quan hi ha eleccions.

No és una aventura solitària

Pablo Iglesias no ha decidit embarcar-se sol en aquesta aventura. Són socis d’aquest projecte el poeta Sebastián Fiorilli i el cantautor Carlos Ávila. Això explica, en part, per què el local no es limitarà únicament a servir begudes i menjar, sinó que comptarà també amb una programació cultural en la qual s’hi faran concerts, així com presentacions de llibres, entre d’altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!