El prestigiós violoncel·lista Yo-Yo Ma s'ha mostrat sensible al procés independentista i al clam de llibertat de bona part de la societat catalana. En una gravació difosa per l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, se'l pot veure interpretant El cant dels ocells, mentre explica que Catalunya és un part d'Espanya, que "els catalans volien ser lliures" i que "no ho van poder ser perquè no podien prendre decisions per si mateixos". 

La piulada l'ha comentat el president de la Generalitat, Quim Torra ,que agraït el gest de Yo-Yo Ma: "Gràcies pel seu art i per la seva sensibilitat vers els catalans. Moltes gràcies".

Yo-Yo Ma és especialment conegut per les seves gravacions de les Suites per violoncel de Johann Sebastian Bach. Ha gravat més d'una cinquantena de discos, ha rebut nombrosos premis, entre els quals el Grammy, i ha actuat sota la direcció del compositor John Williams, que va escriure un concert especialment per a ell. El 2011 va interpretar El cant dels ocells a Washington, en un concert en record del recital que Pau Casals va fer l'any 1961 a la Casa Blanca davant del president John F. Kennedy.