Human Rights Watch (HRW), l'organització internacional de defensa dels drets humans, ha inclòs en el seu recull anual de violacions dels drets humans la repressió i les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre. 

Per fer aquest recull, Human Rights ha analitzat vídeos i imatges de les càrregues i ha parlat amb testimonis dels fets, segons l'ONG, la policia espanyola va fer un ús excessiu de la força.

El passat mes d'octubre, HRW assegurava en un informe que "la policia espanyola va fer servir una força excessiva quan es va enfrontar a manifestants a Catalunya fent servir porres per atacar persones que no representaven cap amenaça".

“La nostra investigació detallada en tres casos ha conclòs que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer un ús excessiu de la força”. És el que assegurava Kartik Raj, un investigador de HRW de l’Europa Oriental, que afegia que "la policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics".