La concentració contra la presència del president de la sala del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, en una conferència al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) aquest dilluns s’ha sentit al carrer i també dins la sala de l’entitat. El magistrat ha dinat a la seu de la institució amb representants de l'advocacia, i així ha evitat l'escridassada a l'entrada. A les 5 de la tarda, quan ha començat el debat, una vintena d’advocats i juristes catalans s’han aixecat en senyal de protesta. L’advocat Josep Cruanyes li ha dit a Marchena: “Ha convertit el Tribunal Suprem en un tribunal d’excepció!”, mentre el president de la secció de Dret Penal, Miguel Capuz, els ha dit que el col·legi és un espai per debatre, i la resta del públic els ha fet fora.

A dos quarts de set de la tarda, els Mossos d'Esquadra han tallat l'accés per als vianants del carrer Mallorca en direcció al carrer Pau Claris, a l'espera de la sortida imminent del jutge. El jutge Marchena s'ha endut una bona xiulada dels concentrats i gairebé ha volat cap a un vehicle que l'esperava a la porta.

Foto Marchena
El jutge Marchena ha marxat volant en el vehicle que l'esperava  al carrer / Foto: Carlos Baglietto

La sortida dels juristes ha estat molt aplaudida pel mig centenar de concentrats. La protesta ha continuat amb cançons i crits d’independència i els manifestants s'han esperat a la sortida del jutge, que va redactar la sentència de condemna dels independentistes catalans, qüestionada per tres magistrats del Tribunal Constitucional (TC) per excessiva i per estar poc clar el delicte de sedició. El magistrat Marchena ha estat convidat per la secció de Dret Penal de l'ICAB per intervenir en la conferència sobre Intel·ligència artificial i dret penal.

El manifest dels juristes

En sortir, els juristes han llegit un manifest per expressar el seu rebuig a la presència del jutge Marchena a Barcelona. “Volem deixar palès que aquesta invitació no és de grat de bona part de la ciutadania de Catalunya i tampoc s’ha fet en nom de tota la comunitat jurídica, i que som moltes les persones que no volem l’opressor a Catalunya”, ha declarat la primera de les juristes en el manifest.

En el manifest, també es recorda: “La injustícia d’aquest magistrat que avui ens pretén donar lliçons la vam patir, i encara la patim tot un poble. La sentència del procés, dictada el 14 d’octubre de 2019, va provocar una reacció desesperada de la població que va durar setmanes, conegudes com les protestes d’Urquinaona, duríssimament reprimides també. I volem que sàpiga que ni la sentència, ni la repressió posterior, ens ha sotmès”.

Les entitats

Les entitats de juristes que han convocat la protesta de togues són Coordinadora de l’advocacia de Catalunya, Compromesos, Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, Juristes per les llibertats, Drets, Juristes pels Drets Humans del Maresme, Advocats d’Osona per al Defensa dels Drets Humans, Juristes per la República, Comissió de Dones Advocades ICAB, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del lliure Exercici de l’Advocacia de l’ICAB, Col·lectiu Maspons i Anglasell, Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona, Observatori del Sistema Penal i Drets Humans, l’Associació Catalana pels Drets Civils, Associació d’Advocats voluntaris 1-O, i la sectorial de l’ANC Juristes per la Independència.

Altres advocats presents a la conferència, com Sònia Reina, de Ciutadans, han enviat vídeos del suport que ha rebut el jutge Marchena.

Turull al Col·legi de l'Advocacia

I poc després que el jutge Marchena hagi marxat, l'exconseller Jordi Turull, un dels nou condemnats a la presó pel Suprem, ha arribat al Col·legi de l'Advocacia i ha aclarit que no ha vingut pas a la protesta sinó a un acte dels advocats joves, on participa la seva filla Laura amb la imposició de togues.