Una quinzena d’entitats de juristes i de drets humans de Catalunya han anunciat aquest dijous al vespre que convoquen una protesta en rebuig a la participació del president de la sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, a la conferència que farà el pròxim dilluns al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab). La concentració és a les 4 de la tarda, davant la seu de la institució, situada al 283 del carrer Mallorca. “Els/les membres de les entitats de juristes de Catalunya ens concentrarem amb togues”, indica el cartell de la convocatòria. L'ANC i Òmnium Cultural ja han anunciat que també es mobilitzaran contra qui és president i ponent de la sentència que va condemnar els líders independentistes catalans a elevades penes de presó pels delictes de sedició i malversació de fons públics.

🔴 Protestes per la visita del jutge Manuel Marchena a l'Advocacia de Barcelona | DIRECTE

 

Les entitats de juristes que ja han subscrit que participaran en la concentració són: Drets, Associació Atenes. Juristes pels Drets Civils, la Comissió de Defensa de l’Icab, la Comissió de Dones Advocades de l’Icab, Querellants per la República, Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans, Juristes per la República, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Constituïm, l’Associació d’Advocats Voluntaris 1-0, Juristes pels Drets Humans del Maresme, Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, i Compromesos, Juristes per la Llibertat i Societat Catalana d'Estudis Jurídics, entre d’altres. La protesta també es podria fer sentir a l’interior de la sala de conferències.

Debat sobre la intel·ligència artificial

La polèmica conferència del jutge Manuel Marchena al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) serà a les 17h en una sala de formació sota el títol, Intel·ligència artificial i procés penal. La secció de Dret Penal del Col·legi d’Advocats de Barcelona, que presideix l’advocat Miguel Capuz, ha estat qui ha escollit el magistrat Marchena per fer aquesta  xerrada,  que s’ha vist com una provocació per una part de l'advocacia. Des de la secció s’indica que la formació del magistrat i el fet que tots els recursos de cassació sobre intel·ligència artificial aniran a la seva sala del Suprem, és pertinent escoltar la seva opinió.

Per la seva part, la junta de govern del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, amb el seu degà, Jesús Sánchez Garcia, ha manifestat que entén el malestar d’una part dels col·legiats, però que “no vetarà la presència de juristes que puguin compartir la seva expertesa”. El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ja va viure una polèmica quan la secció de Dret Penal va convidar el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza per debatre sobre el paper d’instructor  del fiscal en la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que ha estat guardada en un calaix des dels distints governs espanyols, tant del PSOE com del PP. La fiscalia va acusar els independentistes catalans de rebel·lió, fins al final i tot i saber que no hi havia hagut violència  a Catalunya la tardor del 2017.

Marchena qüestionat pel TC

La credibilitat jurídica del magistrat Manuel Marchena com a ponent de la sentència del Tribunal Suprem contra els independentistes catalans, ja va ser debatuda i criticada jurídicament amb distints ponents convidats per la mateixa secció de Dret Penal  d el'Icab, que ara ha escollit al jutge de l'alt tribunal espanyol. La radiografia més crítica, però, ha estat realitzada pels tres magistrats progressistes que hi ha al Tribunal Constitucional (TC), a través dels seus vots particulars, on bàsicament expressen que les penes imposades són excessives. El magistrat Ramón Sáez Valcárcel, el darrer en incorporar-se al TC, va assegurar que els fets provats  de la sentència estan plens de “valoracions” i “opinions”, i no s’aclareix què és el delicte de sedició. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) és ara qui li pot fer nou vestit jurídic a mida.