Un total de 20 exeurodiputats han enviat una carta al Parlament Europeu en què observen que aquesta cambra "no pot deixar de banda" el cas d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, i demanen la seva posada en llibertat. També li demanen que "s'interessi" per la situació dels dos ex-col·legues i de la resta de presos polítics catalans arran del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017, i que "faci saber" al govern espanyol la "preocupació" del Parlament pels empresonaments.

Els 20 ex-eurodiputats veuen "desproporcionats" els càrrecs de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics que els atribueixen, i insten el Parlament Europeu a demanar al govern espanyol que alliberi els polítics fins que hi hagi el judici. "Sembla obvi que els càrrecs que se'ls imputa i les mesures preventives preses contra els membres del Govern català són desproporcionades", afirmen la vintena d'ex-eurodiputats a la carta.

I en aquest sentit recorden que el Tribunal del land alemany d'Slesvig-Holstein ha denegat la petició d'extradició d'Espanya pel crim de rebel·lió, del president Carles Puigdemont.

"Creiem que aquest Parlament, que pretén representar la gent d'Europa, no pot deixar de banda el cas d'Oriol Junqueras i Raül Romeva", indiquen. "Demanem al Parlament Europeu que s'interessi per la situació de l'Oriol i en Raül, que faci saber al govern espanyol la preocupació pels seus empresonaments i que reclami l'alliberament d'ambdós fins que es dugui a terme el judici i s'emeti una sentència".