La secció quarta de la sala tercera del Tribunal Suprem ha paralitzat cautelarment l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Així ho havia demanat la família en el seu recurs davant l’alt tribunal i així ho han concedit els cinc magistrats per unanimitat aquest dimarts. Però entre els jutges que han adoptat la decisió hi ha sospites de parcialitat. Concretament és el cas de José Luis Requero, que té vincles directes amb l’entorn del dictador, com va denunciar l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Segons la queixa que va presentar l’associació memorialista contra Requero, el magistrat té forts vincles amb Santiago Milans del Bosch, que és col·laborador de la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) i ha defensat els interessos de la família del dictador en diversos procediments judicials, com el de les escultures del pòrtic de la catedral de Santiago de Compostela.

La queixa davant del CGPJ remarca que la relació entre Requero i Milans del Bosch és “llarga i estreta”. Durant anys van ser companys a l’Audiència Nacional i fins i tot el jutge és padrí d’una de les filles de l’advocat. “Requero té un compte a Twitter en el qual segueix 42 comptes, dels quals 26 són d’organitzacions i només 16 de persones, una de les quals és Santiago Milans del Bosch”, argumenta l’ARMH.

És per això que l’entitat de memòria històrica va demanar que el magistrat s’abstingués sobre la decisió del trasllat de les restes del dictador, perquè la seva proximitat a Milans del Bosch “planteja seriosos dubtes sobre la seva imparcialitat”. Malgrat tot, Requero ha participat de la reunió i ha estat un dels cinc magistrats que ha aturat cautelarment l’exhumació prevista per a dilluns que ve.