Ja hi havia fins i tot data, però finalment caldrà esperar: dilluns que ve no hi haurà exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caidos al cementiri d'El Pardo. En la seva reunió d’aquest dimarts, la secció quarta de la sala tercera del Tribunal Suprem ha acceptat per unanimitat les mesures cautelars sol·licitades per l’entorn del dictador, a l’espera de resoldre el recurs presentat davant l’alt tribunal. El govern Sánchez topa amb el darrer obstacle, en aquest cas el poder judicial.

Segons els magistrats, la raó per la qual s’ha suspès cautelarment l’exhumació és la d’evitar el perjudici que es causaria als que han recorreguts —els néts del dictador— i “especialment als interessos públics encarnats en l’Estat” si el recurs de la família Franco fos estimat i “fos precís retornar-los al lloc on es troben”. La decisió s'ha adoptat per unanimitat dels cinc magistrats després de dues hores de deliberacions.

El passat març, la vicepresidenta Carmen Calvo va anunciar que havia ha conclòs el procediment administratiu per a l’exhumació de les restes del dictador, i va establir la data i el lloc de la inhumació. “És d’obligat compliment per a qualsevol govern”, va respondre sobre un hipotètic canvi de govern després de les eleccions del 28-A. Però s'han trobat amb la paralització cautelar del Suprem, després que la família presentés un recurs a l'alt tribunal.

En total s'havien plantejat quatre recursos davant del Tribunal Suprem contra la iniciativa del govern espanyol d'exhumar el dictador. Van ser presentats pels néts de Franco, la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF), la comunitat benedictina i l'Asociación de Defensa del Valle de los Caídos.

Moncloa confiada

El govern de Pedro Sánchez està "convençut" que el Tribunal Suprem els acabarà donant la raó sobre l'exhumació de Francisco Franco. Després que la sala tercera hagi paralitzat cautelarment el procediment pel recurs de la família del dictador, fonts de l'executiu espanyol no veuen "estranya" la paralització i confien que finalment podrà tirar endavant. La seva reacció ha arribat pocs minuts després de la decisió de l'alt tribunal.

"No és estrany que el Tribunal Suprem suspengui l'execució d'una decisió la legalitat de la qual ha de revisar a instància de part", asseguren des del govern espanyol, que remarquen: "Òbviament la suspensió cautelar no indica res sobre el fons de l'assumpte". En aquest sentit, l'executiu assegura que "està convençut que el Tribunal Suprem desestimarà aquest recurs, com ha vingut fent amb tots els recursos plantejats per la família Franco".