L'advocat del comissari jubilat i en presó preventiva José Manuel Villarejo ha enviat un escrit al Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional en el qual indica que la comunicació del seu client amb tres diputats del grup parlamentari de Vox s'ha fixat per a aquest divendres 19 de febrer a les 10.00 hores.

En l'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, el lletrat Antonio García Cabrera assenyala que aquesta entrevista, que girarà entorn de l'operació Kitchen —sobre la qual hi ha oberta una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats—, s'ha de realitzar en un espai apropiat del centre penitenciari d'Estremera "destinat a autoritats" i que sigui diferent al d'un locutori.

estremera acn

Exterior de la presó d'Estremera / ACN

La reunió es gravarà

Així mateix, en l'escrit d'al·legacions a la diligència d'ordenació relativa a la trobada, l'advocat sol·licita que aquest vis-a-vis pugui ser gravat en un suport apte que permeti posteriorment la reproducció de la imatge i el so per al seu ús exclusiu en l'exercici de l'activitat parlamentària. I recalca que aquesta comunicació amb els tres diputats de Vox no pot ser objecte de "suspensió, intervenció ni cap restricció administrativa."

Fonts de la defensa del comissari indiquen que, de moment, les condicions que estableixen des del centre penitenciari per a la trobada són que es realitzarà amb mampara protectora pel mig, que serà gravat pel centre i, a més, que previsiblement no s'autoritzarà la presència del lletrat de Villarejo.

Villarejo - Europa Press

L'excomissari José Manuel Villarejo / Europa Press

Una sala "adequada"

Aquesta última condició xoca de ple amb la petició de Vox. García Cabrera, en l'escrit, recorda que amb data 27 de gener la secretària general del Grup Parlamentari Vox, Macarena Olona, es va comunicar amb ell interessant la trobada amb Villarejo en l'exercici de les seves funcions parlamentàries, i li apuntava que el comissari havia de ser assistit pel seu advocat defensor per garantir els seus drets.

Atès que el comissari va acceptar expressament aquesta comunicació en els termes sol·licitats, l'advocat li va remetre l'escrit a Olona indicant-li que si tenia alguna al·legació o petició per realitzar al jutjat que ho fes. Olona, segons la carta que consta en l'escrit, li va respondre que la trobada s'havia de realitzar en una sala reservada per a jutges o assimilats "amb una amplitud suficient perquè la trobada pugui celebrar-se amb la distància interpersonal que es recomana per part de les autoritats sanitàries" pel risc de contreure coronavirus.

I ressaltava que "sota cap concepte no poden intervenir-se les comunicacions" ni limitar el dret dels tres diputats a gravar la trobada. Recorda Olona que el comissari ja va celebrar una entrevista amb periodistes d'El País a Estremera i se'n va autoritzar l'enregistrament, per la qual cosa, tenint en compte que la finalitat de la trobada és incorporar el resultat als treballs de la comissió del Congrés, "l'enregistrament de l'entrevista resulta essencial".

La comissió del Congrés

Aquest mateix dijous, la mesa de la comissió encarregada d'investigar l'operació Kitchen anunciava que començarà a rebre compareixents la segona setmana de març, previsiblement el dia 11, i que el primer serà l'extresorer del PP Luis Bárcenas, víctima de la presumpta trama d'espionatge.

Els populars van intentar no obstant això que la primera persona a desfilar davant de la comissió fos l'excomissari José Manuel Villarejo, però el PSOE i Unidas Podemos, amb majoria en aquest òrgan, prefereixen citar-lo en la recta final d'aquesta primera tanda de compareixences, just abans dels responsables polítics d'Interior en l'etapa de Jorge Fernández Díaz.

Foto principal: L'excomissari José Manuel Villarejo / Europa Press