L'advocat de l'excomissari José Manuel Villarejo ha emès un comunicat en el qual assegura que si el seu client surt en llibertat, "detallarà" per què les seves activitats "d'intel·ligència" i els seus mètodes "heterodoxos" comptaven amb l'aprovació i el consentiment dels seus superiors "operatius i polítics".

"Quan les immotivades raons que l'obliguen a quedar-se empresonat cedeixin davant un escenari de llibertat, José Manuel Villarejo Pérez detallarà -mai posant en risc fonts i mètodes- per què les seves activitats d'intel·ligència eren no només consentides i aprovades sinó aplaudides i premiades per tots els seus superiors operatius i polítics", diu en la nota.

Segons afirma, "de la mateixa manera, provarà i concretarà, col·laborant amb l'administració de Justícia, per quines causes determinades persones en els aparells de l'Estat decideixen injustificadament no només interrompre sinó intentar destruir una trajectòria de servei públic destinada a donar seguretat als espanyols".

El comunicat critica "les ininterrompudes i esbiaixades filtracions als mitjans de comunicació" que es perpetren "amb total impunitat" i posa l'atenció en "què aquestes filtracions coincideixin amb fites decisives en les quals s'avalua la concessió de la llibertat" de Villarejo, a qui l'Audiència Nacional ha negat l'excarceració.

En la seva opinió, el que s'evidencia en els àudios filtrats és que el comissari jubilat "ha dedicat bona part de la seva vida professional, com a agent encobert, a dirigir accions d'intel·ligència". "Això vol dir, obtenir, processar, analitzar i explotar informació d'interès judicial-policial per procediments heterodoxos, utilitzats, d'altra banda i de manera comuna, pels aparells de seguretat d'Estats del nostre entorn", apunta.

El lletrat planteja així mateix que "és més que probable que s'estigui procedint en paral·lel a l'expurgació de totes aquelles converses" que no s'han filtrat i en les quals "s'aplica un similar 'modus operandi'", Villarejo "va aconseguir guanyar-se la confiança dels terroristes d'ETA, o de gihadistes, o d'importants narcotraficants i traficants d'armes que van ser detinguts gràcies a diversos mètodes d'infiltració".