La policia patriòtica del PP no només hauria punxat telèfons de forma il·legal a polítics i empresaris, sinó que també va fer servir la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Espanya sense empara legal. Aquesta situació va provocar una guerra interna entre comissaris de diferents unitats de la policia espanyola. Fins al punt que José Manuel Villarejo —comissari jubilat de la policia espanyola, responsable de l’operació Catalunya el 2012, condemnat a 19 anys de presó en una de les peces del cas Tàndem i pendent d’altres causes per amagar irregularitats del PP— va alertar de l’ús il·legal de recursos del Sepblac (Servei de prevenció de blanqueig de capitals) per “filtrar dades als mitjans de comunicació” i per “fer xantatge a personalitats rellevants de la política o del sector econòmic”, segons nova informació a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. 
 

🔒 Més documentació confidencial: Villarejo s'atribueix a les notes per al ministeri haver interferit en les eleccions catalanes i gallegues
 

Una prova evident d’aquestes irregularitats són les informacions manipulades que el Sepblac va donar als seus col·legues de la Financial lntelligence Unit (UIF) de Liechtenstein sobre les investigacions a la família Pujol Ferrusola. En el cas del llavors president Artur Mas, directament va donar-li informació falsa, el setembre de 2014. El Sepblac, que és un òrgan col·legiat que depèn del ministeri d'Economia, té la potestat d’investigar casos de blanqueig de capitals (pot exigir dades a bancs), però si troba indicis delictius els ha de derivar a un jutge i amb el cas dels polítics catalans no ho va fer mai.

 

Actuacions il·legals

Villarejo va reflectir la seva denúncia en una nota informativa el 17 de desembre de 2015, dirigida al Ministeri de l’Interior, que encapçalava Jorge Fernández Díaz (PP), sota el títol: Denúncia d’actuacions presumiblement il·legals. Quatre dies després, el 21 de desembre, el comissari va presentar una denúncia a la Direcció General de la Policia sobre aquestes suposades irregularitats dels caps de la brigada d’Intel·ligència Financera de la Udef. La resposta que va rebre va ser que el cas es derivava a la Unitat d’Assumptes Interns de la policia i que se li ordenava que cessés en les seves investigacions, segons consta al corresponent escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat. El Ministeri de l’Interior no va aclarir res públicament.

Aquesta és la segona alerta d’irregularitats que Villarejo va enviar al Ministeri de l’Interior. En el rerefons de les denúncies no hi ha, però, una simple preocupació pel funcionament d'aquests organismes. Descoberta l’operació del PP contra l’independentisme català i contra rivals, Villarejo hauria fet aquestes denúncies per protegir-se davant futures investigacions judicials. En qualsevol cas, es fa evident un descontrol greu en el funcionament de diferents unitats policials. En la primera denúncia, ara coneguda i datada el 20 de març de 2015, Villarejo va alertar que la Direcció General de la Policia havia comprat eines espia a una empresa israeliana "de cost milionari" que s'utilitzaven per controlar polítics, periodistes i partits rivals. Precisament, amb aquestes eines es van enregistrar les dues entrevistes entre el ministre Fernández Díaz i el llavors director de l’Oficina d’Antifrau, Daniel de Alfonso, l’octubre 2014, on se'ls sent conspirar i buscar casos contra els polítics de Convergència i d’Esquerra.

Les acusacions

En la denúncia interna que va presentar el desembre de 2015 a la Direcció General de la Policia, Villarejo acusa directament el comissari de la brigada Central de Blanqueig de Capitals de la Udef, i un inspector en cap. Això no obstant, no consta cap actuació judicial contra aquests dos professionals. En la nota informativa, Villarejo dona els detalls de les suposades irregularitats dins del Sepblac, i cita el llavors director Juan Manuel Vega Serrano, del qual assegura que és una persona “d’absoluta confiança del ministre d’Economia, Luis de Guindos” i que es comporta “de forma obscurantista” amb els seus treballadors sobre les seves peticions d’informació. Cal subratllar, però, que Vega Serrano va estar al capdavant del Sepblac fins a l’octubre de 2020, és a dir que quan el PSOE va substituir el PP al capdavant del govern espanyol el va mantenir dos anys més en el càrrec.

 

Fins espuris

En la nota, Villarejo sosté que "els darrers mesos" s’havien anat "elaborant informes d’intel·ligència sobre persones, societats i inclús institucions sense aparent raó ni interès, sigui policial o judicial" i hi afegeix que aquests informes "acaben en mans de tercers i que s'han usat amb fins espuris sense que formin part de la base de dades de la prevenció del blanqueig". I posa l’exemple que s’ha fet un informe de la societat Replica Comunicación, que s’hauria usat per al blanqueig de diners procedent de donacions a partits polítics. Una altra de les empreses investigades seria Errokeria, entre altres noms citats.

“S’estaria pressionant diverses personalitats de l’àmbit empresarial i polític. I, sense causa legal que ho justifiqui, es realitzarien gestions a bancs, registres, i notaris, generant, per tant, un deteriorament reputacional, descontrolat, i sense control judicial”, manifesta Villarejo, precisament el qui ha estat un dels màxims responsables de la guerra bruta de les clavegueres de l'Estat durant l'executiu del PP. El comissari jubilat assegura que els dos policies a qui assenyala haurien estat alguns dels autors d’aquests informes o investigacions per a col·legues en excedència o jubilats que “casualment dirigeixen firmes de consultoria estratègica en el món empresarial”. Adverteix, a més, que altres agents estarien esborrant les seves dades per no deixar rastre. Aquesta nota reservada és una més de les que conformen els papers secrets de l'operació Catalunya.

 

Precisament Villarejo està investigat a l’Audiència Nacional per haver fet investigacions amb la seva empresa Cenyt per a empresaris i per al PP. La primera condemna en la peça Iron va ser per revelació de secrets d’empresa i la peça Landper falsedat documental, mentre que va ser absolt pels delictes de suborn i extorsió en grau de conspiració.

Cap irregularitat de funcionaris i policies relacionats amb el Sebplac denunciada per Villarejo ha transcendit als jutjats.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!