El comissari José Manuel Villarejo es vantava de manipular resultats electorals. Ho feia en les converses que enregistrava, però també ho consignava per escrit a les notes informatives que dirigia al ministeri de Jorge Fernández Díaz, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat. De fet, el comissari es preocupa molt de deixar constància que els seus superiors no només coneixien les seves intervencions, sinó que eren els qui les havien ordenat. Entre altres accions, en les notes Villarejo es refereix a actuacions en plena campanya de les eleccions gallegues del 21 d'octubre del 2012 i a les catalanes del 25 de novembre d'aquell mateix any.

En el cas de les eleccions gallegues, Villarejo hauria dirigit la seva actuació contra la candidatura de Mario Conde. L'exbanquer, que ja havia complert quatre anys de presó pel cas Banesto, va concórrer a aquells comicis al capdavant del partit Societat Civil i Democràcia. Aquesta candidatura, dirigida a un votant de perfil liberal i conservador, representava una amenaça per al popular Alberto Núñez Feijóo, que encapçalava per segon cop la llista del PP i que necessitava garantir la majoria absoluta del seu partit per tornar a governar a la Xunta.

Les indagacions de Villarejo sobre Mario Conde, queden recollides a la seva agenda. El 17 de setembre del 2012 apunta que un periodista li ha explicat que "té un informe contra Mario Conde de la pasta que té a Luxemburg" i que "creu que Fiti [comissari Manuel Vázquez] ho té ben armat". El mateix dia en parla per telèfon amb Francisco Martínez, aleshores cap de gabinet del ministre Jorge Fernández Díaz. En aquestes dates apareixen més anotacions a l'agenda sobre l'exbanquer i de les quals es desprèn que hauria abordat el tema, entre d'altres, amb Juan Cotino, qui va ser director general de la Policia.

El 9 d'octubre, amb la campanya electoral ja en marxa, la revista Interviu publicava en portada un reportatge sobre Mario Conde sota el títol L'Audiència Nacional descobreix el paradís fiscal de Mario Conde i li embarga quatre finques a Mallorca, i en el qual s'informava sobre l'embargament de cinc finques de l'exbanquer en execució d'una sentència de l'any 2000.

L'endemà, 10 d'octubre, Villarejo inclou una nova anotació a la seva agenda sobre aquest tema. Assegura que PIN [Eugenio Pino, director adjunt operatiu de la Policia] s'havia mostrat "molt content amb el resultat M. Conde i resposta".

Captura agenda Villarejo
Captura de l'agenda del comissari Villarejo

En aquelles eleccions Mario Conde només va obtenir 15.990 vots, un 1,1% dels sufragis emesos a Galícia. Per la seva banda, Feijóo no només va revalidar la majoria absoluta sinó que, amb el 45,79% dels vots, va aconseguir afegir-hi tres escons més.

Dos anys més tard, l'agost del 2014, en una conversa amb l'aleshores ja secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, Villarejo s'atribuïa sense embuts l'actuació contra l'exbanquer en aquells comicis. "Em va encarregar no recordo si vas ser tu o Cospe [María Dolores de Cospedal, secretària general del PP] o el mateix Eugenio [Pino, director adjunt operatiu de la Policia], que li clavéssim canya a Mario Conde. Te'n recordes? A les eleccions anteriors, de Galícia", explica mentre Martínez respon primer que sí, però després intenta marcar distàncies. Villarejo assegura que ell va treure el reportatge d'Interviu "que ho va rebentar tot" —"que tenia una finca i no sé què...", detalla—, per la qual cosa el van felicitar; i reprodueix l'encàrrec que li van fer aleshores: "Escolta, que m'ha dit el número 1 [Mariano Rajoy] que leña al mono". "Potser em vaig passar una miqueta", conclou.

El registre formal de l'encàrrec arribaria un any després i el redactat és bastant més subtil. Va ser en una nota informativa del 20 de març del 2015, en què el comissari fa un detallat repàs de les gestions fetes en la investigació contra el dirigent del PP madrileny Ignacio González [IG] pel seu àtic a Marbella. A la pàgina 4, Villarejo explica que el 2012, va haver d'oblidar el tema de l'àtic d'IG per dedicar-se a noves "tasques" que se li van assignar, entre les quals, les "gestions sobre activitats irregulars de Mario Conde durant les eleccions autonòmiques a Galícia". 

En aquesta mateixa nota es consigna també, entre les noves tasques que se li van assignar el 2012, les referides a "moviments independentistes dels Pujol i cert sector de CiU, i els contactes amb la Banca d'Andorra per cobrir conductes delictives".

 

📝 Més episodis de la investigació: Villarejo i el descontrol de la policia patriòtica en l'ús d'eines de cost milionari per punxar telèfons
 

Eleccions al Parlament

La intervenció de Villarejo als comicis catalans, amb la publicació a El Mundo del fals esborrany de la Udef sobre presumptes comptes de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa nou dies abans de les eleccions del 25 de novembre del 2012, apareix documentada a la seva agenda i a diferents àudios, com ja ha estat explicat a bastament en aquesta sèrie d'articles de ElNacional. A més, aquesta actuació també queda ressenyada en una de les notes informatives que enviava al ministeri, datada el 29 de desembre del 2012. En aquest text, el comissari explica que va rebre "ordre d'actuar" en el que descriu com "Activitats a Catalunya (AEC)" després de celebrar "reunions de crisi arran de conèixer els plans de CiU i en especial del cercle de màxima confiança del clan Pujol". Villarejo deixa clar que les seves notes recullen informació ja comunicada a "la superioritat" i que aquesta "va considerar d'interès respecte al treball d'intel·ligència assignat".

L'excomissari es refereix a la publicació del fals esborrany de la Udef i a l'impacte d'aquesta actuació en plena campanya electoral. A més, aprofita per treure's del damunt la responsabilitat per la falsedat del document argumentant que es va voler prioritzar la rapidesa i que les dades "es van traslladar a la superioritat per a la presa de decisions tot i estar encara en procés".

Villarejo adverteix a l'informe que cal mantenir i potenciar l'atenció a Catalunya on preveu "una resposta encara més virulenta dels independentistes" davant del revés que va suposar aquella publicació. Ironitza que els sobiranistes no van preveure el resultat negatiu als comicis i que no han amagat la seva "ira", atribuint el mal resultat electoral a les "clavegueres de l'Estat", i convençuts que els responsables de la filtració de "l'avenç-esborrany de la Udef" era el mateix president Mariano Rajoy.

 

"Agressivitat conseqüència de la frustració per no haver impedit la campanya de premsa que va poder propiciar els resultats mai esperats; baixada de CiU de 62 a 50 escons", explica. Segons Villarejo, això no era el que s'esperaven els sobiranistes després de l'èxit de la Diada massiva del 2012, que el comissari atribueix a "el maneig que [l'independentisme] havia fet dels mitjans de comunicació afins". "D'aquí que sentir-se vençuts per les mateixes tècniques de propaganda propugnades pels seus estrategs, mai ho van esperar", assegura Villarejo en referència a l'impacte de l'esborrany de la Udef.

Les dues notes, com la resta, van ser enviades al ministre de l'Interior, i rebotades al president Mariano Rajoy.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!