L'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo va ordir una segona Operació Catalunya amb la finalitat de parar el referèndum d'octubre del 2017 i atacar frontalment l'independentisme democràtic català, i per dur-ho a terme comptava amb la col·laboració de María Dolores de Cospedal, pes pesant del Partit Popular i del govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy.

Segons avança La Vanguardia a partir de diferents àudios, Villarejo va idear la maniobra d'Estat contra l'independentisme a través del marit de Cospedal, Ignacio López del Hierro, a qui hauria ofert les dades de milers de comptes de catalans a Andorra a començaments del 2017. "Això és molt important, Ignacio, perquè és acabar amb els independentistes d'una puta vegada per totes", li hauria dit Villarejo a López del Hierro, per afegir: "comenta-l'hi a María Dolores". Es tractaria de les dades d'uns 12.000 comptes dels quals serien titulars uns 4.000 empresaris catalans. A canvi, Villarejo buscava garanties perquè alguns dels seus altres clients deixessin de tenir problemes amb la justícia espanyola.

Segons el mitjà citat, Villarejo hauria explicat tots els detalls de l'operatiu al comissari de la policia espanyola José Luis Olivera i això quedaria demostrat gràcies als àudios d'un dinar on es desgranaven els detalls de la maniobra. En concret, Villarejo va assegurar que tenia "informació molt important del que és la creació política catalana i tota la pasta que ha mogut Catalunya a part dels Pujol. Això li anirà de puta mare al govern d'ara per quan comencin els tripijocs de pressions. Tenim la possibilitat d'accés documental, gent que declararà, moltíssima informació de tota la pasta que s'ha mogut, que afectarà coses dels Pujol i tema CiU. I això al govern espanyol li pot interessar".

Una altra peça clau, el fiscal Moix

A més, el pla comptava amb una altra peça clau, el nomenament de Manuel Moix com a fiscal en cap d'Anticorrupció, perquè fos el que gestionés la investigació dels comptes andorrans i, en paral·lel, frenés judicialment les investigacions que Villarejo volia parar per protegir altres clients.

Amb aquesta jugada, Villarejo es mostrava confiat a poder dur a terme una comesa patriòtica en la seva lluita visceral contra l'independentisme, sens dubte compartida per un govern espanyol que no dubtava a recórrer a tèrbols personatges que poblaven una opaca cúpula policial espanyola, i alhora treure'n profit ell mateix en aconseguir beneficis per a altres personatges amb deutes amb la justícia espanyola.