"Només interpel·lant majories podrem avançar". Així ha tancat el seu discurs la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en el debat d'aprovació dels pressupostos que se celebra aquest dijous al Parlament, i que el Govern aprova finalment amb l'ajuda dels comuns, trencant la majoria independentista. No havia de ser Vilalta qui protagonitzés aquesta intervenció, sinó el diputat Lluís Salvadó, però es troba a casa per covid. Així, la republicana ha fet un discurs on ha reivindicat uns comptes de la "via àmplia".

Mentre que Junts per Catalunya ha lamentat no poder aprovar els pressupostos amb la majoria independentista del Parlament, Vilalta ha reivindicat aquesta "via àmplia" consistent a sumar majories i ha reivindicat que són uns comptes amb essència de quatre formacions: "Tenen la petjada de la CUP, estan acordats i tenen l'empremta dels comuns, estan liderats per una presidència republicana, i estan fets i liderats per una Conselleria d'Economia d'un membre de Junts", ha proclamat. 

 

Vilalta ha subratllat que la seva voluntat és sumar la majoria independentista amb la majoria d'esquerres, ja que creu que només amb una agenda comuna entre aquestes formacions es podrà avançar: "No utilitzar una per negar l'altra", ha alertat, i ha valorat que Catalunya té el Parlament més d'esquerres dels últims anys.

Seguir governant mentre no es té la independència

Malgrat això, ha insistit que per a ella els millors pressupostos serien els d'una Catalunya independent, però ha defensat la necessitat de "governar el dia a dia per ajudar a la gent" mentre no aconsegueixin aquest objectiu, i creu que això és el que aconsegueixen aquests comptes. Per això, considera que els comptes que s'aprovaran aquest dijous són una "victòria" per al conjunt de la societat catalana, i els ha definit un cop més com expansius i transformadors.

Amb tot, ha reivindicat que suposen un canvi a Catalunya i també ha defensat que consoliden el treball fet des de la Generalitat des de 2015, quan ERC va començar a pilotar la Conselleria d'Economia, ja que en aquests anys els pressupostos s'han aprovat amb el suport de partits d'esquerres i ho ha exemplificat amb què s'ha passat de "les antigues retallades" a la gratuïtat del P2.

Així mateix, ha replicat a la portaveu del PSC, Alícia Romero, per haver dit que els pressupostos mantenen el vell estil convergent, en les seves paraules: "Els Pressupostos típicament convergents els hauríem tingut si fos el PSC qui hagués condicionat els Pressupostos". El PSC no ha estat l'única formació que ha relacionat aquests comptes amb Convergència, també ho ha fet la CUP, però amb un nou concepte: "sociovergència republicana".

 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC Marta Vilalta / Sergi Alcàzar